Кучкари искат забрана на фойерверките... Стресирали животните... (за хората в "Пирогов" няма значение)

По време на новогодишните празници зачестяват случаите на загубени кучета, предупреждават от организацията "Четири лапи".
Тъй като има грантове за защита на животните, кучкарите са се активизирали.
От пиратките има проблеми и към хората - редовно стават нещастни случаи, а "Пирогов" е пълен.
А ромските сватби побъркват хората, но полицията не прави нищо, защото ромите са защитени от подобен вид НПО, финансирани с грантове.
Но важно е да спасим животните...
Интересното е, че се предлага "безшумни фойерверки". Т.е. важното е да има тишина за кучетатата, а рисковете ако някоя конфета нарани човек, нямат значение.
Гърмежите на Нова година предизвикват стрес при животните и затова кучетата могат лесно да се дезориентират и панически да побягнат в непозната посока.
Специалистите съветват да разхождате кучетата си само вързани, а на Нова година в полунощ да им осигурите скривалище и по възможност да сте до тях, за да ги успокоите.
В новогодишната нощ, докато всички се забавляват, домашните любимци изпадат буквално в ужас и паника от гърмежите навън. Повечето треперят и дори най-големите имат нужда от прегръдка за успокоение. По-малките дори се крият в хладилника.
Явор Гечев, "Четири лапи": Когато някъде гръмне пиратка или фойерверка, животното не го очаква това нещо, то изпада в стрес, в паника, първата реакция инстинктивно е да избяга от това място, независимо, че собственикът е наблизо.
Ако кучето ви много се страхува от гърмежите, можете да му осигурите скривалище.
Явор Гечев, "Четири лапи": Някои хора го правят това в транспортни клетки, под дивана, под леглото, някъде, където животното да се чувства на сигурно място.
Миналата година стопаните на Бокси, дори са го завели на Витоша, за да не се стресира от гърмежите.
Каролина Калибацева, собственичка на Бокси: Това наистина е един много неприятен момент, един пълен час, в който кучето е буквално като в ступор, трепери, чуди се в кой ъгъл да се свие да се сгуши в нас.
Според Каролина пиратките на Нова година са излишни и безшумните фойерверки са единственото разумно решение за празника. А ако и вашето куче се стресира от шумотевицата на Нова година, можете да му приложите релаксираща техника, като го увиете с шал.
За тежки случаи, дори се продават антистрес медикаменти за кучета. Ако все пак излезете на разходка, не пропукайте светлоотразителна каишка и чип. Те гарантират по-бързо намиране.

No comments:

Post a Comment