Adsense-top

Кабинетът одобрява Ф-16 и излиза с официално решение, Белият дом го приветства авансово

Администрацията на президента Доналд Тръмп приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очаква нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител.
Съединените щати остават ангажирани да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности.
Това се казва в официално изявление на Белия дом, разпространено до българските медии от посолството на САЩ в София.
Ние сме убедени, че F-16 блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили.
Ако F-16 блок 70 бъде избран от България, то той ще служи на българските Военновъздушни сили ефикасно и надеждно десетилетия наред, се казва в съобщението.
Администрацията на президента на САЩ уверява, че F-16 блок 70 предлага и най-модерна технология. Придобиването му от България ще предостави на българските Военновъздушни сили възможността надеждно да защитават българското въздушно пространство и да участват в операции заедно с НАТО и всички други военновъздушни сили, които притежават F-16, включително всички съседни на България страни, се казва в становището на Белия дом.
В него се добавя, че придобиването на изтребителя F-16 блок 70 ще продължи да засилва дългосрочната подкрепа и сътрудничество с Военновъздушните сили на САЩ и другите натовски военновъздушни сили.
Съединените щати очакват да продължат разговорите с правителството на България при придвижването на това решение.
На 21 декември м.г. в Министерския съвет е внесено проекторешение, според което страната се спира на американските F-16 в конкуренцията на шведските „Грипен“.
Междувременно президентът Румен Радев изрази мнение, че конкурсът е опорочен и това е удар по България.

Епицентър

No comments:

Post a Comment