САЩ плаши ЕС със санкции - иска да спре Северен Поток 2 и бизнеса с Иран, т.е. да загуби милиарди, за да спечелят те

Администрацията на Доналд Тръмп предупреди европейците да не се опитват да заобикалят санкциите срещу Иран, информира АП.
Представители на Белия дом обявиха, че ако ЕС установи алтернативен платежен канал, за да  облекчи бизнеса с Иран и заобиколи санкциите на САЩ, европейските държави ще бъдат засегнати от солидни глоби и наказания. Белият дом е предупредил Европейския съюз.
Агенцията предрича вероятност от допълнително обтягане на отношенията между Вашингтон и общността.
Говорителката на ръководителката на ЕС дипломацията Федерика Могерини заяви, че приготовленията за алтернативата система са в "напреднала фаза". "Надяваме се да можем да обявим началото много скоро", каза Мая Кочянчич пред журналисти в края на миналата седмица в Брюксел.
Високопоставен представител на администрацията на САЩ коментира, че Вашингтон с пълна сила ще прилага санкциите и ще държи под отговорност лица и компании при подкопаването им.
"Изборът е дали да правиш бизнес с Иран, или със САЩ", заяви пред сенатор Том Котън от Републиканската партия. "Надявам се, че европейските съюзници ще направят разумен избор", отбеляза републиканецът от Арканзас.
Междувременно продължава натискът на САЩ върху Германия да спре строителството на газопровода "Северен поток-2", съобщи в. "Ханделсблат". "Дойде времето за действия", заяви пред вестника представител на US правителството. По думите му ЕС "трябва да положи активни усилия, преди Русия да получи възможността да оказва огромно влияние на европейските партньори". "Искаме проектът да бъде спрян", безапелационно отсякоха в правителството на САЩ.
"Ако тръбопроводът бъде построен, Европа ще загуби важно пространство за действия спрямо Русия, обяснили в администрацията. Потвърждаваме нашето изискване, нашите европейски партньори трябва да предприемат мерки, за да гарантират собствената си енергийна сигурност и безпроблемни доставки на газ през Украйна", заявили представители на Белия дом.
Отделно един от събеседниците на вестника разкри, че писмата със заплахи от санкции, които посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренъл е изпратил на германските компании "не са били предназначени за обществеността". По-рано бе съобщено, че дипломатът предупредил отделни компании, сред които и BASF, за предстоящи санкции поради подкрепата им за газопровода.
Огласяването на писмата предизвика скандал, а Германия отказа да се съобрази с искането на САЩ. 

Източник: Дума

No comments:

Post a Comment