Adsense-top

Радев: Народът мизерства, а власта охолства от милиардите от корупцията, 2019 "няма да е по-лека"...

В традиционното новогодишно обръщение на държавния глава към нацията президентът Румен Радев отново акцентира на критиките към управлението на страната.
"Не сторихме нужното, за да може 2019-а да бъде по-лесна", заяви той.
И разкритикува липсата на реформи, корупцията, зачеркването на "машинното гласуване и на други идеи, гарантиращи честни избори", "отстъплението на закона и справедливостта пред произвола."
Държавният глава посочи, че през 2018 година хората са се примирили "със застоя и безвремието, с липсата на цели и реформи" и са преглътнали ръста на цените и ниските доходи.
Президентът каза още, че в много домове на празничната трапеза ще се говори за политика, но добави, че "политиката не се прави на масата, а се определя и решава от усилията на милионите осъзнати личности." Той изрази надежда, че българите вече са свикнали със свободата и няма да позволят тя да бъде ограничавана, както и че ще обединят усилията си за по-добро бъдеще.
Публикуваме пълния текст на словото на държавния глава:
Новогодишно обръщение на президента Румен Радев
София, „Дондуков“ 2
Уважаеми сънародници,
Минути ни делят от новата 2019 година. Повечето от нас имат щастието да я посрещнат с близките и приятелите си. Други и в този час са на работа, а стотици хиляди са далеч от родината. В изминалите месеци някои са загубили роднини и приятели. Други отново ще посрещнат празника в недоимък. Нека в тези часове и в следващата година не забравяме за тях. Когато отваряме сърцата си и подаваме ръка на слабите, получаваме от тях повече сила и смисъл, отколкото им даваме.
През изминалата година не сторихме нужното, за да може 2019-а да бъде по-лесна. Напротив: това бе година на корупционни скандали и ерозия на демократичните права и институции. Проблемите бяха отсрочвани, но не и решавани. Примирихме се със застоя и безвремието, с липсата на цели и реформи. Преглътнахме ръста на цените и ниските доходи. Зачеркнахме машинното гласуване и други идеи, гарантиращи честни избори. Продължава отстъплението на закона и справедливостта пред произвола.
Тази вечер мнозина ще говорят за бъдещето си, а някои ще споделят и планове за емиграция. Други ще пуснат и неканения гост на празничната трапеза - политиката. Но политиката не се прави на масата, а се определя и решава от усилията на милионите осъзнати личности. Вярвам, че за изминалите години българите свикнаха да дишат въздуха на свободата и няма да позволят тя да бъде ограничавана. Убеден съм, че нашият народ може да излезе от всяка криза и безпътица, когато надмогне егоизма и страха и обедини усилия в името на справедливостта, законността, суверенитета и просветеното бъдеще. В това е смисълът на единението. В това е бъдещето ни като народ и държава.
Бог да пази България и да благослови усилията на достойните, които творят добро. Такива винаги е имало. Има и днес.
Скъпи сънародници,
В този миг всички ние си отправяме благопожелания за настъпващата година. 2019-а ще бъде такава, каквато я сътворим с общи усилия. Нека тя да донесе здраве във всеки дом, сила на духа, за да преодолеем трудностите и дързост в сърцата, за да сбъднем мечтите си.
Да ни е честита Новата 2019 година.

Източник: ОфНюз

2 comments:

  1. Мъдро, премислено Слово!

    ReplyDelete
  2. Хубаво казано,но съм сама в новогодишната нощ,съпругът ми и децата са в Англия,купиха къща за 10 години работа там,имало стая и за мен казват,но аз съм се родила в България и тук искам да живея и умра,не може ли децата ни да съградят бъдещето си в България,да работят,да построят домове и семейства ,да развиват способностите си, защото сме талантливи(децата ни са талантливи),но бягат в чужбина да работят в пицария( за пари)

    ReplyDelete