Заради бездомните помияри на Бойко: Извадиха кучешка тения от белия дроб на 6-годишен в Пловдив

Две големи кисти на кучешка тения, всяка от които с диаметър от по 5 см, бяха изкарани от белия дроб на 6- годишен в пловдивската университетска болница "Св. Георги".
Предполага се, че се е заразил от улично четириного.
Известно време хлапето нямало симптоми.
Джипито му се усъмнило за коварното заболяване, когато момченцето започнало да кашля и да се оплаква от болки под ребрата. Рентгенът доказал, че става въпрос за кучешка тения, пише 24 часа.
"Операцията бе сложна и рискова. Ако образуванието се пръсне, може да се стигне до перитонит или тежък алергичен шок. 
В момента малкият пациент е добре. Възстановителният период ще е около месец, но трябва непрекъснато да се наблюдава, тъй като паразитът може да рецидивира и да се появи в други органи", обясни началникът на клиниката по детска хирургия проф. Пенка Стефанова.
По думите й разпространената преди 20 г. кучешка тения се завръща. Това се дължи на откровено кучкарския манталитет на управляващите, които всячески закрилят бездомната популация из големите градове.
За последните 10 дни в "Св. Георги" са приети две деца с това заболяване. Освен момченцето има и момиче на 4 г., на което предстои интервенция по изваждане на кистите. Според лекарите основната причина за попадане на паразита в човешкия организъм е липса на лична хигиена. Децата най-често пипвали заразата след игра в пясъчници, където е имало изпражнения на кучета.

No comments:

Post a Comment