Крадци и корумпета от ГЕРБ полудяха, след речта на Радев... Народът се радва, казва "Дано"...

Речта на президента Радев при вчерашния отчет за двугодишния му престой на "Дондуков" 2 събра многобройни одобрения във фейсбук.
Откроиха се обаче и критици, чието мнение цитираме от сайта "Фактор":
Цветанка Андреева, политолог:
„Да създаваш опозиция с указ напомня времената на Луканов и Лилов, които се консултираха в Кремъл.
С публичния си отчет Радев доказа, че учи добре наизуст, но не притежава политически рефлекс.
Той е успешен образ само в добре режисиран предварителен сценарий.
Изведен от зоната му на комфорт той не се справя с предизвикателствата. Прокламира радикална промяна на политическата среда, но е обикновен играч в чужд сценарий.
В този контекст болката му по Грипен го вкара отново в руския сюжет при който европейските институции трябва да се сблъскат с митичния враг на Евразия – САЩ. Във вътрешно-политически план изпълни двете си основни поръчки:
 1. Разчитайки на избледнялата обществена памет за комунизма – изкара елита на БСП обект на репресии. Подпомогнат от антиевропейската теза за безидейност в ЕС, развита от Илияна Йотова, откри предизборната кампания на БСП.
2. Обяви, че е намерил юридически допустима форма да създаде новия си политически проект, чрез указ. С този акт припомни историята на АБВ на Първанов, но най-вече върна времената в които Андрей Луканов „създаваше“ опозиция на властта. Все политически проекти създадени и консултирани в Кремъл.”
Евгений Михайлов, кинорежисьор:
„И ако речта на (п)Резидента, в която той настоява за промяна на конституционно установения ред, не е причина за импийчмънт, значи нищо не разбирам от политика.
Не разбирам и по кои конституционни правомощия той иска да създава паралелна изпълнителна власт чрез формиране на "...Съвет за стратегическо развитие на България, с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти. Той ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната. Съставът на съвета ще бъде обявен с указ в идните дни...".
Петър Стаматов, издател на електронното издание „ЕвроЧикаго”:
„Радев заявил нещо подобно на Мадуро преди година. Виж Венецуела днес!”
Ана Яначкова:
„Не съм забелязала отношенията с Русия да са били прекратявани, та Радев да ги възстановява. Като уж ги бил възстановил какво точно се случи? Да не би да е издействал да ни върнат онези 100 милиона долара, които ни дължат от 30 г.? Или пък е издействал да ни върнат откраднатия златен резерв и архивите? Или пък е издействал обезщетение за причинените вреди от окупацията и кървавия сталинов режим? Разходил се е до палата на началника си и нищо не е станало, освен да лъска имиджа на Путин, че на крака му ходи държавен глава на страна-член на НАТО и ЕС. Приеха го като васал в Сочи, а не в Кремъл.”
Александър Йорданов, бивш председател на Народното събрание:
„Радев се кани да става Путин. Популизмът му счупи тъпомера. Явно е, че стяга партия – патерица на БСП!”
Илиян Василев, анализатор, бивш посланик в Москва:
„ Румен Радев направи огромен гаф, който затъмнява всичко друго казано от него. В официално изявление вчера той определи сделката с Ф-16 като корупционна!?! Тъй като това е договореност между две държави, няма как да има корупция само от българска страна, значи американците дават пари, а нашите ги вземат. Българският президент директно обвини САЩ в корупционно действие?!?
Още веднъж да напомня - до този момент и от „Локхийд Мартин” и от българската страна винаги се е твърдяло и никой не е оспорвал, че преговорите и евентуалната сделка се водят/сключва с американското правителство, което днес разбираме от Радев, който има достъп до цялата информация на спецслужбите, че се ангажирало в корупционни действия.
Всички знаят от медиите, че корупционни практики има достатъчно добре отразени в медиите, разследвани при сделките с Грипен в Чехия и Унгария. От това следва, че разследвания в тази насока биха могли да докажат възможни основи на мотивацията на държавния ни глава. Защото е ясно, че в отчаянието си е преминал всички разумни и мислими граници на поведение.
Той е държавен глава на страна членка на НАТО, в която най-важния ни съюзник са САЩ, чието правителство от днес според Радев е корумпиращо.
Както и да гледам това си основание за импийчмент. Или го доказва или да бъде така добър сам да напусне за да спести процедурата.”
Георги Харизанов, анализатор:
„Пламенната реч на Румен Радев в защита на Елена Йончева се отличава с един много съществен пропуск, а именно:
Защо малко след встъпването си в длъжност Румен Радев разкара Елена Йончева от екипа си?
Светлина, повече светлина!”
Биляна Амбарева, Сан Франциско:
„Президента Радев прочете поредната творба на Иво Христов, замаскирана под името "отчет". И противно на всички правила за даване на "отчет", Радев се обърна към нацията с критика към управляващите, вместо с отчет за собствената си дейност. Не може да критикуваш "лобисткото законодателство" в държавата, под формата на "отчет", който нито си задължен да даваш, нито някой ти е поискал и същевременно да лобираш за "Грипен". А на фона на факта, че във всички държави закупили шведските изтребители текат корупционни скандали и съдебни дела, този призив изглежда още по нелеп! Целта на "отчета" е повече от ясна - докато ни засипва с всеизвестните нам истини, президентът прокара "незабелязано" основната причина за "отчета". С брилянтно подбраните думи: "България губи суверенитет с решението за F-16" се постига точно желания ефект. В днешната обстановка на разделение между поддръжниците на НАТО и проруски настроените в обществото "загубата на суверенитет" е най-болната тема. Не мога да се сетя за държава, която е загубила суверенитета си, като е избрала F16. Нали именно членството ни в Алианса и избора на F 16 са гаранция за този суверенитет? А гордостта му, че е възстановил отношенията ни с Русия на фона на събитията във Венецуела и всичките санкции на свободния свят срещу руската икономика е поредната нелепост в действията на "натовския генерал".”

Източник: Епицентър

No comments:

Post a Comment