България се обезмагарява... Държавата фалира, няма кой да "влачи"...

Магаретата у нас са на изчезване, тъй като почти няма жребци, които да заплождат и малкото останали магарици.
Това предупреждава д-р Манол Карадаев от Тракийския университет в Стара Загора.
“Магарето, за съжаление, вече не е потребно на съвременника. То помагаше в изпълнението на труда на селския човек до неотдавна, сега вече хората разчитат на техниката. Това на практика изключи от разплод магаретата и
в скоро време
ще ги гледаме
само
в зоопарка,
коментира Карадаев.
Ако преди години на всеки две български семейства по селата се е падало поне по едно магаре, сега в някои дори няма такива, сочат наблюденията на университетския преподавател. Заради дефицита на магарета в България от Брюксел вече субсидират отглеждането и разплода им.
Бременността при магарето продължава около 1 г. “На практика това доказва, че те по-трудно и по-бавно се развъждат. Освен това там, където се използват мъжки магарета за работа, те се кастрират, тъй като са злонравни”, обяснява докторът. Преди време е имало поне по един разплодник във всяко село, на чийто собственик дори се е заплащало заплождането на магарици.
Те са ценни заради млякото им. “В него има над 5% млечна захар и много малко мазнини, което го прави диетично. То е и скъпо освен полезно. Известни са лечебните свойства на магарешкото мляко, което го прави търсено.
Една магарица
дава много
по-малко мляко,
отколкото една
крава или коза,
казва Карадаев. След раждането на малко магаренце млякото стига само за изхранването му, защото трябва да суче от 4 до 6 месеца. Отглеждането им не е никак сложно и скъпо, защото те задоволяват хранителните си нужди с нискокачествени фуражи. Дори понякога доизяждат остатъка от храната на други тревопасни животни.
“Изкуственото осемяване при еднокопитните все още не е масово разпространено в България. А при магаретата почти не е застъпено. При ценните коне обаче вече се замразява семенна течност на няколко места у нас”, посочва д-р Карадаев.
Приплодите на магаретата нерядко се използват за приготвяне на домашни суджуци и други деликатеси.
Д-р Карадаев и колегите му обаче се борят за магарешката популация. В учебните бази на Тракийския университет те отглеждат мъжко разплодно магаре и две магарици.
“Например знам за магаретариум в България, в който чужденец решава да купува “ пенсионирани магарета” от селата. Той ги пуска свободно в заградени ливади, където те да си изкарат щастливо последните дни от живота”, казва лекарят.
Магарето живее дълго - между 25 и 30 г. След 20-те животните вече не са работоспособни и стопаните им ги продават на безценица на прекупвачи, които ги колят или ги използват до последно, докато не умрат.
При кравите проблем с популацията няма. Те са полициклини животни, което на практика означава,
че те се
разгонват
целогодишно
през 18-20 дни,
ако нямат болести на половата система.
“Ако днес се разгони крава и се заплоди, тя ще спре да се разгонва. Бременността при тях трае средно 285 дни. Най-изгодно икономически е всяка крава да дава по едно теле на стопанска година”, казва д-р Карадаев.
И добавя: “Съвременното говедовъдство е твърде продуктивно, а животните се отглеждат в условия на ферма, а не на ливада, което ги кара да се чувстват не много комфортно. Те се хранят с висококалорични и високоенергийни храни, за да дават повече мляко”. Това обаче води до проблеми в репродуктивния им цикъл и невинаги всяка крава ражда по веднъж в стопанска година. “Това налага т.нар. репродуктивен мениджмънт, при който с ехограф и хормолни средства се регулира половият им цикъл. След раждане кравата дава максимално количество мляко известно време, през този период тя трябва отново да се заплоди и следващата стопанска година да даде теле. Ако не роди – млякото постепенно ще намалее”, обяснява още докторът.

Източник: Български фермер

No comments:

Post a Comment