Adsense-top

Гавра: Пакетът "Макрон" ще направи турски фирми да работят в ЕС по-лесно от български...

Ако пакетът "Макрон" бъде приет, ще бъде създадено конкуретно предимство в страни, които са регистрирани извън Европейския съюз.
Това обяви Росен Димитров, представител от превозваческия бранш след среща с президента Румен Радев.
Той благодари за подкрепата на всички институции и заяви, че в пакета "Макрон" са включени абсолютно протекционистки текстове, целящи да закрият транспортния бранш в България.
"Инвестициите в транспорта са най-мобилната инвестиция", констатира Димитров и допълни, че чрез някои точки от пакета "Макрон" се цели инвестирането в други държави.
Превозвачите негодуват, че основното изискване в пакета "Макрон" е прибирането на шофьорите в рамките на три седмици обратно в България.
"Ако един шофьор е служител в немска фирма и чрез нея данъците и социалните осигуровки отиват в Германия, той няма да има изискване да се връща на всеки три седмици обратно в страната на регистрация. Къде е тогава социалният елемент", запита Димитров.
"Пакетът "Макрон" е валиден само за фирми, регистрирани за страни членки на ЕС. Чрез този пакет и приемането му ще бъде създадено конкуретно предимство в страни, регистрирани извън Европейския съюз", обясни Димитров. Основен конкурент на европейския транспортен бранш са транспортните фирми от Турция и Русия.
Превозвачите очакват подкрепа от цялата държава, защото протесните действия са абсолютно категорични, правилни и в защита не само на българския транспортен бранш, но и на българската държава. 17% от БВП е благодарение на нашите приходи и дейности, настоя той.
Освен протест целта на превозвачите и подкрепата на институциите е да презентират позицията на България на всички международни инстанции. До настоящия момент събраните гласове в ЕП не достигат. Превозвачите са събрали 17 гласа от възможни 49.
Димитров определи гласуването на пакета "Макрон" като демагогия от един Европейски парламент, който след няколко месеца си отива.
С пакета от мерки се нарушва изконния принцип на ЕС - свобода на движение на хора, стоки, услуги и капитали. "По никакъв начин няма да примем никаква цифра. Някои точки от пакета "Макрон" са в защита на някои от превозвачите от старите страни членки от Европейския съюз", подчерта Росен Димитров.
Протестът ще започне от 08.00 и ще продължи до 13.00 ч. на 10 януари. На него ще присъстват 600 души с 11 тежкотоварни автомобила.
Президентът Румен Радев призова всички институции да се обединят в подкрепа на справедливите им искания.

No comments:

Post a Comment