Народът е поробен, живеем в диктатура

Днес ще разговаряме и ще взимаме решения за бъдещето.
Бъдещето на всеки един от нас, на България и на Европа. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова започна доклада си пред делегатите на Конгреса.
Народът ни е поробен, а ГЕРБ правят последни опити да задържат диктатурата си на власт, коментира председателят на левицата.
Тя говори за порочния модел на прехода, за това, че бизнесът купува политици от всички цветове, а властта държи народа в страх.
Вече 30 години живеем в преход и опорочен модел на управление.
Икономически кръгове си купиха политици от всички цветове. Тези кръгове си осигуряват спокойствие, който и да е на власт.
Тази групировка се възпроизвежда при всяко управление - това е сговор между власт и пари, между леви и десни. Страната ни е доведена до клинична демографска смърт, описа ситуацията в държавата Нинова. И продължи : България е най-бедната страна в Европа с най-слабо образовани деца.
Откакто управлява ГЕРБ към всичко това се прибави още един проблем - в България се установи тоталитарна власт, свободното предприемачество е убито, свободното слово е потъпквано, различното мнение се преследва, държавата е превзета от малцина, народът е поробен и държан в страх от "свои", добави Нинова.
Безнаказаността е гарантирана със закон. Това, категорична е тя, не може да продължавата. Този модел не може да бъде кърпен, той трябва да бъде сменен. За нас проблемът не е в държавното устройство, а в погазването на Конституцията, продължи Корнелия Нинова.
В Конституцията е гарантирано безплатното оброзование и здравеопазване - но такива няма. Записано е, че България е парламентарната република, но тя е погазена. Няма го и разделението на властите - изпълнителната използва съдебната за преследване и притискане на неудобни и инакомислещи. Затова решението не е в смяна на Конституцията, а в нейното спазване, убедена е Нинова. Всичко това придоби политически смисъл с процеса срешу Елена Йончева, за това, че тя имаше смелостта да покаже всички тези недъзи на управлението. Тя е наказана, не с наказателен процес, а с политически, натърти лидерът на социалистите. Корнелия Нинова предложи на делегатите да гласуват декларация в защита на Елена Йончева. Думите й бяха посрещнати с аплодисменти и одобрение от залата.
Нинова съобщи и още една новина - следващата седмица Елена Йончева ще излезе с разследване по телевизия БСТВ за корупция по най-високите етажи на властта. Там отговорност няма да носи някой чиновник, защото става въпрос за корупция и договорки в Министерски съвет, за сговор и прикриване на корупция, обясни Нинова. И отново призова за подкрепа към Елена Йончева. Защото това е битка за държавността, това е битка за правовата държава, битка срещу корупцията, подчерта лидерът на БСП.
Това което правят срещу нея и нас са последните опити на диктатурата на ГЕРБ да се задържи по-дълго. Корабът на управлението потъва и те го знаят, продължи Нинова.
Председателят на БСП представи пред делегатите на Конгреса приоритетите, залегнали в проекта "Визия за България". Предлаганите от левицата политики по сектори ще бъдат докладвани подробно от експертите на партията. Предстои Конгресът да одобри окончателният вариант на "Визия за България".

Източник: Дума

No comments:

Post a Comment