Adsense-top

Генерал Шивиков: Сънувам една България с велик народ, а все чакаме някой да дойде и да ни оправи положението

Ако обърнем поглед назад в историята – близка или далечна, всички инакомислещи хора с мнение и способност да го устояват, са били малтретирани.“
Бивш командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, парашутист от кариерата и бивш командир на Българския военен контингент в Афганистан и Ирак, генерал Шивиков е личност, която събира поляризирани мнения.
Преминал в професионалния си път от „осанна“ до „разпни го“, той сам се определя като човек на реда и смята, че спазването на реда и закона са в основата на всяко нормално общество.
На 11 януари, генералът Димитър Шивиков събира парашутисти и десантчици пред църквата в пловдивското село Войводиново. Поводът е жестокият побой над командос, когото наричат „нашият брат, Вальо“.Liberta.bg го потърси за разговор по горещия дневен скандал
–    Генерал Шивиков, обявихте в социалната мрежа сбор на парашутисти и командоси на 11 януари, в село Войводиново. Защо смятате, че това е начинът за борба с циганската престъпност?
–    Здравейте и благодаря на медията ви за въпроса! Наистина има призив от моя страна и очакваме със съорганизаторите на 11 януари не само парашутисти. Призивът е към всички българи-родолюбци, които милеят за тази страна. Нека се съберем и покажем, че народът е осъзнат, че той е този, който трябва да поеме съдбата в свои ръце. Дълги години ние чакаме все някой да дойде и да ни оправи положението.
Изредиха се какви ли не политици и слагачи, които владееха властта на местно и национално ниво. Този проблем е тумор за българското общество, това е оголеният му нерв. Ежедневно българите страдат. Като казвам българите, включвам всички етноси: и българи, и турци, и цигани, и арменци, помаци. Всеки, който спазва законите, всеки един, който се труди и дава принос към Отечеството, е добре дошъл. Но няма да търпим беззаконията и да бъде мачкан нашият народ.
–    Някой Ви упрекват в руски маниер на мислене и говорене. Ако не са прави, то подобни „сборове“ не се ли родеят с паравоенните групи в някогашна Югославия, а и не само там?
–    Краткият ми отговор на тези, които ме упрекват е, че това ще бъде за тяхна сметка. Няма да влизам в подобен начин на говорене. Аз съм човек на 55 години, роден и обучаван в България. Осъзнавам отговорността на всеки един от нас към Отечеството си и не приемам твърдения за руско, американско, сръбско и подобни поведения. Разбирам, че има  и добронамерени, и злонамерени хора. Но ние трябва да сме преди всичко българи, без да се влияем от когото и да било отвън.
–    Сам се определяте като „човек на реда“. Дали със „Строй се“!, „Преброй се!“ ще се разрешат проблемите на престъпността, демокрацията, безработицата, демографията и няма ли това да направи разломите в обществото ни още по-дълбоки?
–    Ако се върнем във всички учебници, които сме изучавали, на въпроса: “Kакво е демокрация?”, ще прочетем, че това е преди всичко ред, закони и спазване и прилагане на тези закони. Един от първите членове на  Българската kонституция пише: „ Р. България е правова държава. Тя се  представлява от Конституцията и законите, приети от легитимните й органи“. Другото е анархия и свободия и затова сме на този хал. Просто нашите политици трябва ежедневно да четат Конституцията поне по 30 минути и да се опитат да я осъзнаят. Защото, много често разглеждат закона като една широко отворена врата на едно открито поле и винаги, за съжаление, потърпевши са обикновените хорица.
–    Днес всички разбират от самолети, но като генерал, Вие на коя страна сте в тази колизия – “Грипен” срещу F -16?
–    Нямам претенция от техническа гледна точка да давам оценки и да заставам на една от тези страни. Да, като парашутист съм скачал от доста транспортни самолети, но само толкоз. Оставам с впечатлението, че самата процедура не е кристалночиста, независимо, че някои политици натъртват, че те, едва ли не, са стожерите на прозрачността. Но ако се замисли човек и се зарови, се оказва, че не е точно така.
Брутално беше, когато преди официално да бъде обявено решението на военно-експертната комисия на Министерството на отбраната, в България пристигна заместник държавния секретар на САЩ и в прав текст заяви, че очаква в скоро време българското правителство да води преговори за закупуване на F-16.
Броени дни след това държавният секретар от Вашингтон повтори тази теза, а български политик отиде в САЩ и го каза оттам. Какво трябва да мисли непредубедения човек? За мен е заобиколена експертизата на реалните експерти, които трябва да дадат мнение и предложение. Това са огромни пари, които ще бъдат изхарчени. Народни пари.
–    Изпитал сте на свой гръб политическия натиск, бяхте съден и оправдан на две съдебни инстанции. Какъв извод направихте за себе си?
–    Бих Ви призовал, ако намерите повече време, ще дойда при Вас и ще донеса обвинителните актове – как една система се опитва да унижи български генерал. Ако обърнем поглед назад в историята -близка или далечна, всички инакомислещи хора с мнение и способност да го устояват, са били малтретирани. Заявявам: станах жертва на един такъв комплот на различни нива в държавата, пробваха да ме смачкат и едва ли не да бъда физически унищожен.
Казах и на моите началници: “Защо не намерихте смелост да кажете, че аз съм онова малко препъни-камъче, което ще ви убива в обувката?” Между впрочем, аз сам си хвърлих оставката, не съм ги чакал. А те мълчаха. Вие знаете ли колко е жалко български генерал да застане пред съда в качеството си на свидетел и да заяви, че не иска да отговори на съдията? Последният казва : „Господин генерал, Вие трябва да дадете някакъв отговор!“ А след известно мълчание и консултация с юриста му, той казва : „Няма смисъл да отговарям на подобни неща, защото е минала давност!“ Виждате ли до къде стигна част от нашия генералитет?
–    Каква България сънувате?
–    Сънувам една България с всичките и прекрасни дадености, в която живее един велик народ. Народ, който живее в разбирателство между всички етнически групи и се наслаждава на труда си.

Интервю на  Таня Анастасова за Либерта.бг

No comments:

Post a Comment