Ивайло Пенчев: Основно бизнесмените развиваме обществото, работниците са придатък към нас - често паразитен и ленив...

Големият ми син завърши и сега работи при мен, давам му 1800 лева заплата, коментира Пенчев.
Една част от обществото е свикнала, че ще си живее добре без значение от положените усилия и това е вредно за всички.
Поговорката „Който не работи, не трябва да яде” е вярна, но се изисква твърдост, за да не си позволиш да помогнеш на „гладния”.
Така бизнесменът Ивайло Пенчев вижда големия проблем не само на България, но и на всички западни страни.
„Произтича от Държавата на благоденствието. Когато държавата изпраща послание към хората: „Вие, глупави, умни, мързеливи, няма значение, вие заслужавате достоен начин на живот, всеки човек заслужава да живее достойно!”, това послание разглезва и унищожава (…) Точно тази склонност да помагаме на ленивите, които са по избор зависими, е вредна за обществото”, заяви той в студиото на „Тази събота”.
Пенчев цитира Ницше според когото милосърдието било „един от най-големите пороци”.
„Трябва да знаем, че България не е най-лошото място и въобще не е от най-лошите места. България има шанс да се развие много по-бързо от голяма част от останалия свят”, подчерта Пенчев. Той изрази мнение, че ни липсва самочувствие и това не ни позволява да продаваме продукцията си скъпо и да бъдем независими: „Едно известно време сме били васали на турците, после – на руснаците, а сега – на американците”.
Според Ивайло Пенчев страната може да се развие много по-добре, ако няма съпротива от страна на администрацията за внос на работници от чужбина – например, от Шри Ланка или Пакистан.
„Всяко общество се развива благодарение на една прослойка – предприемачите. Никой друг не развива обществата и не създава устойчиво богатство както предприемачите”, категоричен беше той.
В същото време, той подчерта, че у нас има олигарси, които са „лешояди” и само „разпарчетосват”, като даде пример с Николай Банев: „Аз създавам стойност, а този човек е от тия, които унищожават стойност (…) Такъв човек не е предприемач, това е тарикат”.

Петел

No comments:

Post a Comment