Май няма да получим нито един F16... Poмu ще ги произвеждат, и от там - направо за скрап (не е фейк, местят завода в Индия)... :)

Изтребителите F-16, които България обмисля да купи от американската компания Lockheed Martin, вероятно ще са произведени в Индия.
Т.е. ще са де факто продукция на братовчени на нашите цигани.
Причината е, че производителят обмисля да отвори нов завод в южноазиатската страна – задача, което индийското правителство поставя като условия за спечелването на голяма военна поръчка за доставка на изтребители.
Вивек Лал, вицепрезидентът по стратегията и бизнес развитието на Lockheed Martin, е казал пред Reuters, че компанията ще превърне Индия в единственият световен център за производството на изтребителите F-16. Местният завод ще удовлетвори нуждите на индийската армия, така и на чуждестранните пазари.
„Извън Индия наблюдаваме търсене на над 200 самолета. Стойността на тези потенциални договори вероятно ще надхвърли 20 млрд. долара“, смята Лал.
Той обяснява, че Бахрейн и Словакия са избрали модела изтребители F-16 Block 70, които са предложени и на Индия. „Водим разговори с България и няколко други страни, общо 10 страни. До известна степен има ренесанс на F-16“, коментира представителя на Lockheed Martin.
Американската отбранителна компания се конкурира с изтребителя F/A-18 на Boeing, Gripen на Saab, Rafale на Dassault Aviation, както и с Eurofighter Typhoon и руските МиГ-ове, за доставката на 114 изтребители на индийските въздушни сили. Очаква се сделката да е на стойност над 15 млрд. долара.
Ако Lockheed Martin премести производството си на F-16 в Индия това вероятно ще е най-големия тласък за проекта „Произведено в Индия“ на индийския премиер Нарендра Моди. Проектът цели както създаването на отбранителна индустриална база, така и на нови работни места за хилядите младежи, които с всеки месец излизат на пазара на труда.

Източник: Economic.bg

No comments:

Post a Comment