Николай Младенов доведе и посрещна с фанфари тия, дето днес ги арестуват като терорuстu...


Лица, които днес са подсъдими за съучастие и финансиране на терористична дейност, през 2012 г. са представяни от българските медии като героични представители на сирийската опозиция и противници на Асад.
Интересно е дали САЩ знаят, че настоящият им емисар в Близкия изток, се е снимал с терористи, и ги е представял като "легитимна опозиция".
Младенов беше уреден от САЩ на висш пост в ООН в Близкия Изток и още е там.
В тази връзка припомняме, че по онова време тогавашният външен министър Николай Младенов не просто подкрепяше т.нар. сирийска опозиция, но събра нейни представители на тайна среща в Правец.
Срещата бе представена като смел дипломатически ход на Младенов, целящ обединение на сирийската опозиция срещу „диктатора“ Асад. Случайно или не, след това международната му кариера стремглаво потръгна.
През август 2013 г. бе назначен за специален представител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за Ирак и за ръководител на мисията на ООН там. През февруари 2015 г. бе сложен за специален координатор за Близкоизточния мирен процес от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.
Ето как мейнстрийм-сайтът „Медиапул“ описва онези позабравени събития. Публикуваме статията от 28 май 2012 г. без редакторска намеса:
Сирийската опозиция се събра в Правец и призова за незабавна международна намеса срещу режима на Асад
Над 40 представители на всички сирийски опозиционни фракции се събраха на среща в Правец и настояха страни като Русия и Китай да се откажат от подкрепата за режима на Башар Асад. Срещата, обявена от българското Министерство на външните работи като "историческа", не е била предварително огласена поради съображения за сигурност.
За първи път три големи делегации - на Сирийския национален съвет, Кюрдския национален съвет и Националния блок, който обединява всички племенни лидери, които са срещу режима в Сирия, се обединиха около общ текст и общ призив. Те осъдиха убийствата в град Хула, както и тези в Хама и Идлиб, и призоваха ООН и международната общност "да поемат своята отговорност като незабавно се намесят в защита на мирното население и сложат край на престъпленията на режима чрез решителни и недвусмислени резолюции по глава 7". Това се казва в обща декларация на срещата. Според лидерите на опозицията оставането на власт на сирийския режим води до ескалация на риска за страната и региона.
"Потвърждаваме необходимостта от цялостно премахване на режим и неговите символи", обявиха още представителите на опозицията.
На въпрос на БНР към председателя на Сирийския национален съвет Бурхан Галиун дали подкрепя външна военна намеса и нападение срещу режима на Башар Асад, дори ако няма резолюция на Съвета за сигурност на ООН, той отговори, че се надява такъв документ да бъде приет. Галиун изрази и надежда Китай и Русия да заемат позиция, отговаряща на реалността. Ако Съветът за сигурност и международната общност не поемат своята отговорност, тази роля трябва да поемат групата държави, приятели на Сирия, каза още той.
Формалният домакин на срещата, българският външен министър Николай Младенов, заяви, че заседанието е целяло постигането максимално съгласие между различните опозиционни фракции.
Режим, който избива невинни деца е криминален режим, каза Младенов.
Сирийската опозиция апелира Лигата на арабските държави и Организацията за ислямско сътрудничество да застанат до сирийския народ и да окажат хуманитарна помощ на бедстващото население. Според декларацията оставането на власт на сирийския режим води до ескалация на риска за страната и региона, поради което сирийската опозиция потвърждава необходимостта от цялостно премахване на режима и неговите символи.
Представителите на сирийската опозиция се обръщат и към държавите, подкрепящи режима, и към колебаещите се страни и ги призовават да заемат решителна позиция в подкрепа на "благословената революция на сирийския народ и постигане на целите му".
Външният министър Николай Младенов каза, че срещата е целяла постигане на максимално ниво на съгласие на опозицията в Сирия относно случващото се в страната. България заедно със своите партньорите от ЕС осъжда зверствата, на които станахме свидетели последните дни, заяви Младенов и добави, че подкрепата за плана на Кофи Анан остава категорична.

Източник: Гласове, с редакции

No comments:

Post a Comment