Доказано! Гинка на Бойко с измама за 200 млн. Прокуратурата я прикрива...

Известната бизнес дама Гинка Върбакова действително е представила в ДКЕВР фалшива банкова гаранция за 200 милиона евро, за да получи фирмата “Риъл Стейтс” лиценз за производител на ток, съобщи Биволь.
Гаранцията обаче е частен документ и давността за незаконната му употреба е 5 години, които са изтекли.
Ето защо СГП е прекратила преписката по сигнал на Биволъ на 10 декември 2018 г.
Освен това Гинка Върбакова и фирмата не били получили облага от издаването на лиценза, счита прокурор М. Димитрова и така отхвърля и хипотезата за деяние по Чл. 212 “документна измама”, упомената в сигнала.
Любопитно е, че прокуратурата е прекратила преписката без дори да дочака отговор от Великобритания на запитването за правна помощ, с което да се установи дали фирмата DEANFIELD SOLUTIONS е банка или не. Официални данни за такава банкова институция няма. Самата фирма е спяща, като сред нейните управители личи името на Роберто Понтиджиа, арестуван в Италия за финансови измами по искане на… българската прокуратура – установи по-рано разследване на Биволъ.
Да не ровим, че да не мирише
По преписката обаче е установено категорично, че именно Гинка Върбакова е представлявала фирмата “Риъл Стейтс”, която официално се води на името на нейната майка Петрана Пайтакова. Върбакова е завела и документите, необходими за доказване на финансови и технически възможности, за да бъде изградена фотоволтаична централа от 60 МW край Пазарджик. Гаранцията-менте за 200 милиона евро е приложена към документацията на 06.08.2010 г.
ДКЕВР е преценила, че този документ се явява доказателство за финансово обезпечаване изпълнението на проекта. Така на 23.08.2010 енергийният регулатор издал на “Риъл Стейтс” ЕООД лицензия N°Л-336-01 за производство на електрическа енергия за 25 години.
Получената с измама лицензия обаче не е послужила, установява по-натам прокуратурата. “Риъл Стейтс” действително продава ток на ЕВН на преференциални цени, но само от 2,45 MW изградена мощност (вместо от заявените 60 MW). Тъй като централата е по-малка от 5MW, за нея не се изисква издаване на лицензия за производство на електрическа енергия. Съответно не е настъпила облага за фирмата, зависеща пряко от наличието на лицензията, придобита с използване на фалшивата банкова гаранция – заключава прокуратурата. През 2015 г. “Риъл Стейтс” иска и получава от ДКЕВР прекратяване на лицензията, тъй като условията за изкупуване на преференциални цени се променят и вече не са толкова изгодни.
Работата на държавната институция ДКЕВР по двукратното разглеждането на преписката за лиценза, която е опорочена от фалшивия документ, не се счита за щета и се пише на гърба на данъкоплатците.
В крайна сметка прокурорската преписка е смачкана без да бъде дочакан официален отговор от Великобритания и без дори да бъде разпитан бившия управител на фирмата Роберто Понтиджиа, който очаква своята екстрадиция в Италия.
Бързането с прекратяването очевидно обслужва Гинка Върбакова, тъй като разкриването на фалшивата гаранция е сериозна репутационна щета за любимата на властта бизнес дама от Пазарджик, която е кандидат да купи електроразпределителното дружество ЧЕЗ.
Така за пореден път приоритет на прокуратурата се оказва не изясняването на всички факти и обстоятелства около едно мошеничество на едро пред държавна институция, макар и с изтекла давност, а замазването на афера с лице, приближено на властта. Най-малкото, при установяването на факти за безспорна документна измама в миналото, при това от такъв мащаб – 200 милиона евро – прокуратурата би трябвало да провери подробно всички документи и банкови гаранции на “Инерком” по сделката за ЧЕЗ.

Източник: Биволь

No comments:

Post a Comment