Adsense-top

Пореден абсурд от ЕС: Ще глобяват народа за това, че банките го ограбват с привилегии осигурени от Бойко.... :) Вместо всички заедно в затвора!

Банките в България отчетоха рекордна печалба за 2018 г., сочат данните на БНБ.
В края на декември тя е достигнала 1.678 млрд. лв.
Това е драстичен скок от 42.9% спрямо предходната 2017 г., когато печалбата е била 1.174 млрд лв., пресметна Инвестор.бг.
Както в. "Сега" писа в началото на януари, отминалата година се очертаваше като най-добрата за банковия сектор.
Още в края на ноември 2018 г. трезорите отчетоха общо 1.47 млрд. лв. печалба - с 80 млн. лв. повече от резултата за цялата 2008 - най-добрата година преди да се развихри финансовата криза у нас.
Тогава обаче активите на банковия сектор бяха около 70 млрд. лв., докато сега вече са 105.6 млрд. лв., като през миналата година са се увеличили със 7.7 млрд. лева или със 7.9%
Основен принос за нарастването на печалбата имат приходите от такси и комисиони. Според данните на централната ни банка те са за 1.250 млрд. лв., а разходите по тях са около 184 млн. лв. Реално само от такси и комисиони банките са натрупали печалба от над милиард лева. До края на ноември нетните приходи от тях бяха почти 974 млн. лв.
Ниските, почти нулеви нива по депозитите също подкрепят положителния резултат на банките. Въпреки това вложенията в банковата система нарастват през годината с 6 млрд. лв. (7.2%) до 89.7 млрд. лв., отчитат от БНБ. Увеличение има при всички видове депозити. Домакинствата са добавили 3.9 млрд. лв., което е ръст от 7.9%, нефинансовите предприятия - 1.1 млрд. лв. или 4.5% повече. Сектор държавно управление е с ръст от 708 млн. лв. или с 35.6%.
В същото време расте и кредитирането и по-високите лихви по заемите също допринасят за печалбата на банковия сектор. Брутният кредитен портфейл на банките в края на миналата година е бил 60.9 млрд. лв., като расте с 8.6% (4.8 млрд. лв.) спрямо година по-рано.
Кредитите за домакинствата са се увеличили с 2.3 млрд. лв. или с 11.6%, а за фирмите - с 5.2% или с 1.7 млрд. лв. С над 20% растат и кредитите за други финансови предприятия и за сектор държавно управление.
Само кредитите за домакинствата са 22.075 млрд. лв., като 10.906 млрд. лв. от тях са жилищни заеми, а останалите - потребителски. Според данните на БНБ продължава да намалява дела на необслужваните заеми и аванси и той вече е 6.795 млрд. лв. или 7.6%.

Източник: Новината-бг

П.П. Случващото се е на фона на остра критика от ЕК, че банките имат привилегии и повече права от клиентите си, и може да започне наказателна процедура срещу България. Накрая ще излезе, че народът ще бъде глобен, за това че... банките го ограбват...

No comments:

Post a Comment