Смел офицер разнищи Бойко: Служих в ГЩ, не съм се готвел да бягам при война... Но ти - Бойко, избяга от първенството по карате, от страх...

„Служих и в Генералния щаб преди правителствата на г-н Борисов. 
Служих в Генералния щаб, и след това и в Министерството на отбраната, когато г-н Борисов също оглавяваше правителства.
Нито съм участвал в купуване на "техника за бягане", нито съм бягал!
А по онова време г-н Борисов също беше „управляващ”!. 
Това заявява в писмо до Министерството на отбраната полковникът от запаса Валентин Цветанов по повод думите на премиера, че Генщабът е купувал техника, за да бяга при война.
Писмото на полк. Валентин Цветанов е в отговор на думите на премиера Бойко Борисов, казани във вторник, по време на годишната среща на бизнеса с правителството: "Десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети, а през това време се напълнихме с транспортна техника. Дванадесет Кугъра, Пантери, Спартани. Милиарди.
И една няма вътре пушчица, едно патронче не могат да изстрелят. Само за бягане. Техника да се изнесе Генералният щаб и всички управляващи бързо при война".
Публикуваме пълния текст на писмото на о.з. полк. Валентин Цветанов:
"Преди близо четири години, когато все още бях действащ офицер, написах мое лично отворено писмо до г-н Константин Тренчев, провокирано от негови думи спрямо хората в Българската армия, а именно „Това не е никаква армия, това са едни торбари-тъпанари по 120 кила, които вече за нищо не стават". Тогава някои медии дадоха гласност на моята позиция по повод казаното от г-н Тренчев. Имаше немалък отзвук.
Вчера, 30 януари, отново изразих писмено своя лична позиция, като офицер, но и вече в качеството си и на гражданин, който не е в редовете на Българската армия. За това бях провокиран от думи на министър-председателя, г-н Бойко Борисов. Държа да подчертая, че лично не съм ги чул или видял изказването на г-н Борисов. Прочетох за тях в пресата, предния ден - 29 януари. И понеже тези думи се отнасят за структура, в която съм служил през визираното време - изпратих електронно писмо до Пресцентъра на Министерството на отбраната, копирано и до други отговорни фактори.
В това мое писмо е записано следното: Уважаеми г-да от Пресцентъра на Министерството на отбраната, Предоставям на Вашето внимание следното, което разбира се не е убягнало от погледа Ви и моля за Вашия отговор. Според заглавие в segabg.com, "Борисов: Генщабът е купувал техника, за да бяга при война". Цитат от публикацията: „Десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети, а през това време се напълнихме с транспортна техника и то само във Военновъздушните сили. И нямат вътре една пушчица, едно патронче не могат да изстрелят - техника за бягане, да се изнесат Генералният щаб и всички управляващи бързо при война”.
Изразявам личната си позиция на офицер от Българската армия. Служих 38 години и половина във Въоръжените ни сили! Служих и в Генералния щаб преди правителствата на г-н Борисов. Служих в Генералния щаб и след това, и в Министерството на отбраната, когато г-н Борисов също оглавяваше правителства. Нито съм участвал в купуване на "техника за бягане", нито съм бягал! А по онова време г-н Борисов също беше „управляващ”!
Ако такива думи са отправени от един министър-председател - бих очаквал да ги докаже! Той самият е бил на борда на "такива, според него" средства! Интерес би представлявало, може би не само за мен, мнението и на поне няколкото генерали, били началници на Генералния щаб (началници на отбраната) в последните поне десет години! Бих желал да прочета тяхното мнение! Интерес би представлявало, може би не само за мен, и мнението на министъра на отбраната, който съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили е непосредственият началник на началника на отбраната! Нали, съгласно чл. 25, ал. 1 от същия Закон, министърът „ръководи и отговаря за провеждането на държавната политика в областта на отбраната на страната”. Закупуването на военна техника е елемент от тази политика. А според чл. 31а от Закона, министърът утвърждава определени програми и/или проекти за инвестиционни разходи за придобиване и/или модернизация на въоръжение, техника и оборудване за нуждите на въоръжените сили”. Ще очаквам Вашият отговор!
С уважение, полковник Валентин Цветанов (о.з.), служил до 22.02.2015 г. в МО, вкл. и на длъжността "заместник-директор на дирекция "Операции и подготовка".

Източник: Гласове

П.П. Припомняме, треньорът на Бойко Борисов по карате д-р Валерий Найденов, съобщи, че бъдещият премиер е бил изключителен страхливец, не е искал да излиза по турнири, дори на спаринг - за да не го удари някой случайно по-силно.

1 comment:

  1. И по тази причина треньора го е наричал "Борсук" и "Прани гащи".

    ReplyDelete