Нова Френска революция: "Жилетките" превземат банки и богаташки магазини... Полицията стреля, граната откъсна ръката на протестиращ...

Манифестацията на „жълтите жилетки“ в Париж се съпровожда от нападения срещу банкови клонове, кафенета и ресторанти, съобщи намиращ се на мястото на събитието кореспондент на ТАСС, цитиран от Агенция "Фокус".
Демонстрантите излязоха на парижките улици за 13-та поредна събота.
На средата на пътя от Елисейския дворец към Сената колоната се е намирала на булевард Распай и Монпарнас.
Там демонстрантите са нападнали банковия клон.
В хода на погромите е бил напълно унищожен един от офисите на голяма застрахователна компания. Пострадало е и представителство на банка BNP, а освен това са нанесени щети и на редица други компании.
На улица Вожирар протестиращите са мятали камъни и бутилки по полицейските коли. Няколко кафенета и ресторанти са нападнати на улица Медичи. Полицията е успяла да изтласка нападателите бързо, като е използвала сълзотворен газ. Граната е откъснала ръката на един от протестиращите.
В момента колоната е стигнала до Латинския квартал, където е сградата на френския сенат. Край него са се състояли значителни сблъсъци с полицията, в резултат от които има пострадали. Няколко демонстранти са задържани.
Протестиращи от движението на жълтите жилетки се събраха на площада на Триумфалната арка в Париж, откъдето потеглиха по булевард "Шан-з-Елизе" на 13-о протестно съботно шествие, съобщава телевизия Бе Еф Ем Те Ве, цитирана от БНР.
Заради демонстрацията в Париж отново има засилено полицейски присъствие. И днешният ден не мина без сблъсъци. Край Триумфалната арка избухнаха безредици, на кадрите се виждат ранени полицаи и демонстранти. Униформените използваха палки и сълзотворен газ, за да усмирят протестиращите.

Източник: Епицентър

No comments:

Post a Comment