НОВ СКАНДАЛ С УЧЕБНИЦИТЕ! ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ХАЙДУТСТВО В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛО. КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА НЕ СЪЩЕСТВУВА

НОВ СКАНДАЛ С УЧЕБНИЦИТЕ!
ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ХАЙДУТСВО В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛО.
КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА НЕ СЪЩЕСТВУВА
БАТАШКО КЛАНЕ НЕ Е ИМАЛО
ЕНИЧЕРСТВО НЕ Е ИМАЛО
АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ НЕ ИМАЛО
На въпроса: Какво е имало в България между ХIV-ХVІIІ в Министерството на Образованието отговаря:
"Имало е съжителство между традициите на християни и мюсюлмани" в глава озаглавена (забележете колко нежно е пипнато) "Османската империя и българите". Вече дори не е владичество, дори не е присъствие.
Не може да се каже, че в България е имало османско робство или османско владичество. Поне не според проекта за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката и коментирана днес на пресконференция в МОН. В проекта не се говори за робство или владичество, а за "съжителство между традициите на християни и мюсюлмани", "взаимни влияния между културите на християнството и исляма" и "османската власт"
Този период от историята ни е в четвъртата, последна тема по история в проекта за VI клас, която е озаглавена "Османската империя и българите ( ХV-ХVІІ в.)". В нея се включват подтемите "Държавност", "Общество и всекидневен живот", "Култура и културно наследство" и "Религия".
Едно-единствено изречение загатва, че въпросното съжителство не е било съвсем доброволно. То гласи, че темата "представя съпротивителните действия на българите срещу османската власт".
На журналистически въпрос на пресконференцията в МОН защо програмата е разписана по толкова предпазлив начин Евгения Костадинова, директор на дирекция "Образователни програми и образователна интеграция" в МОН, отговори, че "не е работа на министерството да коментира научната достоверност на дадено събитие". Това дали България е била под робство или владичество било работа единствено на учените.
Програмата е нормативен документ и не въвежда определения, каза експертът по история Радостина Николова. Тя допълни, че в програмата пише "съжителство", защото в периода XV - XVII век българи и турци са живели заедно.
Пълни кретени!
Децата няма да знаят истината за близо 500 години от българската история ...
Така е при управлението на ГЕРБ!
Точка.

Кирил Стаменов, Фейсбук

No comments:

Post a Comment