Американски анализатор посочи ключа за превръщането на Русия в господстваща световна сила... Неизбежно е...

Американски анализатор посочи кой е ключовият фактор, който ще помогне на Русия да постигне световно господство.
Според анализа на Час Голдман, публикуван в “National Interest”, това са климатичните промени.  
„Докато светът става все по-топъл, а глобалното политическо море се тресе от нестабилност, много кораби са на ръба на потъването, но Кремъл е в много добра позиция да яхне вълната на икономическото съживяване и стратегическо активизиране“, пише Голдман.  
Според него, климатичните промени могат да вкарат Запада в глобална криза, а Москва държи „ключа към световно господство“.
Той смята, че заради глобалното затопляне 150 млн. души ще бъдат принудени да се преселят до 2050 година, която ще бъде последвано от икономически и политически вреди за засегнатите от затоплянето държави в Югоизточна Азия, Европа и Северна Америка.
Русия ще извлече от природните катаклизми  полза заради своето географско положение.  
„Климатичните промени са ключът на Кремъл към световното господство. Проблемите на глобалното затопляне ще заобиколят Русия – повечето градове не се намират в крайбрежна зона, което значи, че няма да бъдат наводнени“, смята анализаторът.  
По негово мнение, топенето на Северния ледовит океан, който мие огромна брегова ивица на руска територия, ще улесни добива на природни ресурси в Арктика, където могат да се намират около 30% от непокътнатите запаси на природен газ и 13% на нефт. Освен това Русия ще има възможност да открие нови морски пътища за транспорт на стоки от Китай към Европа на своя територия.  
Голдман счита, че това може да даде на Русия „невъобразимо икономическо преимущество“. Той прогнозира, че Русия ще играе роляата на „селскостопанска свръхдържава“ благодарение на превръщането на ледената ѝ тундра в плодородна земя.

Източник: Блиц

No comments:

Post a Comment