Гуайдо готов да поиска "американска военна помощ"... САЩ го признават за президент и всичко ще е "законно"...

Самообявилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо заяви в интервю пред американския телевизионен канал CNN, че не изключва да приеме военна помощ от САЩ за разрешаване на политическата криза в страната.
Той посочи, че народът иска да прекрати диктатурата на държавния глава Николас Мадуро на всяка цена, предаде Агенция "Фокус".
Но той предупреди, че се надява да не се стигне до там.
На въпрос дали ще приеме военна помощ от Вашингтон, Гуайдо отговори: „Тук, във Венецуела, ние правим всичко възможно, за да осъществим натиск, така че да не се стига до такъв сценарий и никой не иска той да се случва“.
„Опитваме се да възстановим суверенитета на тази страна, да възстановим свободата и демокрацията на Венецуела“, добави той.
Гуайдо заяви още, че смяната на властта в страната ще е от полза за нейните основни търговски партньори – Москва и Пекин, предава РИА Новости.
„Русия и Китай трябва най-много да ги устройва стабилността и смяната на сегашния режим“, заяви той.
По неговите думи, президентът на страната Николас Мадуро „не защитава интересите на Венецуела“ и чуждестранните инвестиции и затова е неизгоден като партньор.
Освен това, Гуайдо отбеляза, че вече се е опитал да направи контакт с Москва и Пекин. Говорителят на парламента обеща в случай, че опозицията победи, да се придържа към по-рано поетите задължения пред кредиторите и притежателите на държавни книжа.
Хуан Гуайдо показа и план за развитието на страната. Той го представи в Централния университет на Венецуела в столицата Каракас и увери, че иска да създаде доверие за привличане на инвестиции за интегриране на Венецуела в света.
Опозиционният лидер заяви, че правителството може да се бори с проблемите, пред които са изправени венецуелците в областта на електроенергията и другите услуги.
„Хората са в центъра на този план“, заяви Гуайдо, добавяйки, че най-важните сектори за осъществяването му са „фермерите, въоръжените сили и международната общност“.
Той добави, че хуманитарната помощ е приоритет и неговият национален план не е нещо ново, а продукт на години усилия.
Гуайдо също призова венецуелците да излязат на улиците, особено в Каракас, за демонстрациите в събота.

Източник: Епицентър

No comments:

Post a Comment