Експерти: US военната корупция е хиляди пъти повече от руската... Затова всичко е толкова скъпо, вкл. F-16...

Стратегията за национална отбрана на Пентагона (военното министерство на САЩ), публикувана през 2018 г., посочва Русия като главен съперник на страната на световната арена.
И най-новата американска Стратегия на националното разузнаване, която бе представена през януари тази година, определя Русия като една от основните заплахи за САЩ.  
Представяйки я директора на националното разузнаване на САЩ Даниел Коутс отбеляза, че Русия усъвършенства оръжията си с цел да отслаби военната мощ и сигурността на САЩ.
В Стратегията се отбелязва, че нейният стремеж да засили своето влияние и авторитет вероятно ще продължи и ще влиза в противоречие с целите и приоритетите на САЩ в много райони на света.
Военният бюджет на САЩ сега надхвърля 700 милиарда долара, докато по данни на Стокхолмския институт за изследване проблемите на мира, руския отбранителен бюджет не превишава 70 милиарда долара.
Но това, че Русия има десет пъти по-малък военен бюджет от този на САЩ съвсем не означава, че тя във военно отношение е и десетократно по-слаба. Просто подхода на руснаците е несравнимо по-ефективен.
Достатъчно е да споменем започналото серийно производство от нея на невероятно бързите и евтини хиперзвукови ракети, които са способни да преодолеят скъпоструващата противоракетна отбрана, изградена от САЩ. И също така безпроблемно да пратят на дъното всеки американски самолетоносач, за построяването на който САЩ са изразходвали милиарди долари.
Руската зенитно-ракетна система С-400 няма равна по ефективност в света. Наличието и в Сирия принуди Пентагона да промени маршрутите на военни полети и зоните на своята активност. Неслучайно държавите, желаещи да закупят варианта на тази система, предназначен за износ, сега се редят на опашка.
А продавайки системите С-400, Русия на практика създава бариери, които заплашват да поставят край на продължилото с десетилетия американско превъзходство във въздуха в Близкия Изток, Арктика, Азия… Като предоставя С-400 на други страни, Русия все повече разширява зоната на ограничения за въоръжените сили на САЩ, отбеляза влиятелния Wall Street Journal.
Русия е безспорният победител над своите потенциални противници и в електронната война. Нейните средства за радиоелектронна борба също нямат конкуренти в света. Мобилният комплекс “Красуха-4” например е в състояние да подавя радарите и авиационната електроника на американските самолети и това бе демонстрирано в Сирия.
Американски военни установиха, че работоспособността на тяхната тактическа радиосистема за наземна и въздушна радиовръзка SINCGARS е под заплаха. Руският безпилотник “Леер-3” например имитира работата на кула на оператор на мобилна връзка – изпраща съобщения и присвоява всеки телефонен номер. Благодарение на своите възможности да разрушава системи за цифрови комуникации, руската армия е в състояние да воюва и против превъзхождащи я по сила противници.
Една от популярните личности в Америка е Дъглас Макгрегър – полковник от американската армия в оставка, който е защитил и научната степен “доктор” във военната академия в град Уест Пойнт. Според него независимо от огромния военен бюджет в случай на военен конфликт с Русия американците ще бъдат напълно разгромени. Той е убеден, че когато работата стигне до реални бойни действия, никой не може да се противопостави на руснаците. По време на войната в Персийския залив (1990-1991 г.), командвано от него подразделение за 23 минути унищожи иракска танкова бригада. Но Макгрегър казва, че ако срещу тях са били не иракчани, а руснаци, то американците са щели да бъдат напълно разгромени. Според него армията на САЩ е лошо организирана и недостатъчно подготвена. И ако тя се сблъска с руски военни, то много висока е вероятността американските войски да бъдат унищожени. Макгрегър е убеден, че военните в САЩ много добре знаят това.
Доказателство в правдивостта на думите му представи неотдавна и заместник-началникът на генералния щаб на армията на САЩ армейски генерал Даниел Алин. Той заяви, че едва три от 58-те бойни бригади, са достатъчно тренирани за военни действия.
Но има ли все пак нещо, с което американската армия решително и категорично да превъзхожда руската армия? Оказва се, че има. Отговор на този въпрос ни даде преди известно време популярната австрийска платформа NEOPresse: армията на САЩ наистина превъзхожда руската, но само в корупцията.
Авторът Ейнар Шлерет цитира американския журналист, пишещ по международни стратегически и военни въпроси Ф. Уилям Енгдал и неговата статия „Дали наистина искаме нова световна война с Русия?“ В нея той доказва, че Русия, чийто военен бюджет е десет пъти по-малък от този на САЩ, по боеспособност най-малко е равна на тази на американците. Енгдал цитира високопоставен американски военен, който твърди, че възможностите на Русия да неутрализира американското оръжие, са шокиращи!
Причините, поради които Америка силно изостава от Русия, са предизвикани от корупцията, изтъква Ейнар Шлерет. Тя е в гигантски размери и многократно превъзхожда тази в Русия. В американската армия не се контролира задигането на средства, тя се е превърнала в черна дупка, в която изчезват милиарди долари на данакоплатците, подчертава автора.
Един пример за това. Преди две години широка популярност получи скандал, в който се оказаха замесени в корупция и други престъпления седем висши офицери и адмирал от Военноморските сили (ВМС) на САЩ. В авторитетния Washington Post тогава се появи и публикация на журналиста Крейг Уитлок, който разследва този случай. Високопоставените военни бяха обвинени в получаване на скъпи подаръци – часовници за по 25000 долара, цигари Cohiba, чиято цена за една кутия е 2000 долара, коняк за същата сума, обеди и вечери за по десетки хиляди долари, стаи в луксозни хотели за по 600 долара на нощ с осигурени скъпи проститутки в тях и пр. Разкошният живот им е осигурявал предприемача Ленард Глен Франсис. В замяна военноморското командване му е осигурявало секретна и служебна информация. Тя е позволила на неговата фирма Glenn Defense Marine Asia да излъже ВМС с десетки милиони долари.
Изводът е, че не единствено количеството на парите на една държава или личност в наше време, задължително ще определят мястото им под слънцето. От решаващо значение са и непрекъснатата подготовка, компетентността, отличната организация, самодисциплината, контрола на разходите.
Но също така и простотата в действията, и нестандартните подходи към решаването на проблеми, пред които те са изправени.

Източник: Kreativen.bg

П.П. Тази информация доказва защо американските самолети Ф-16 са толкова скъпи.

No comments:

Post a Comment