Adsense-top

Младите не искат да работят за по-малко от 1000 лева

Младите в България имат този проблем.
Една немалка част от тях са нискообразовани, но с много високи претенции.
Психологията "ми не ми се учи, не ме влече просто, но как ли няма да им работя за 400 лева" е притеснително широко разпространена.
Но нека почнем от по-далеч.
Много често в такива ситуации са младежи от семейства, в които родителите също са нископлатени и са завършили максимум средно образование. Родители обезверени, чудещи се как да вържат месеца, псуващи системата и държавата.
И по-притеснителното - родители, неосъзнаващи, че изходът от този порочен кръг е само и единствено образованието.
В такива семейства обаче то често не е на почит. Хора, които не смятат образованието за ценност и най-важен приоритет, няма как да възпитат този дух у децата си. Съответно, из градове и села растат едни младежи, които с нетърпение "избутват" училище, без да се и замислят да продължат обучението си. Просто защото тях ученето "не ги влече".
Животът обаче е труден и те са принудени да започнат да работят. С нулевата си квалификация и познания обаче, те просто допълват армията от бармани, сервитьорки, продавачки, бензинджии, зидаро-мазачи и изобщо, нискоквалифициран персонал. България обаче не е Германия. На нискоквалифицирания персонал тук се плаща малко.
Така, ядосани, същите тези младежи започват, както родителите си, да псуват държавата - как можело да се бъхтят по цял ден за някакви мижави 400 лв заплата! Изобщо няма да им седят и да им работят. Съгласни са на работа, но нищо под 1000 лв.! Иначе това си е жива подигравка. Само че милите хиляди неоправдани и експлоатирани млади българи трябва да разберат едно нещо.
За да ти дадат 1000 лв. заплата, трябва да представиш нещо в замяна - знания, умения, опит. А това може да стане само ако си образован. Ако си избутал училище с 300 зора, няма как да взимаш 1000 лева просто ей така, щото си голям тарикат и ги разбираш нещата. В България мързелът е нископлатен. Ако не искаш да си нископлатен, седни си на задните седалищни части и запиши нещо перспективно. Наблягам на "перспективно", защото да учиш 4 години космонавтика, а после да ревеш, че нямаш работа, е същата глупост. България няма вопиюща нужда от космонавти. Въпрос на елементарна адекватност е да не си губиш времето с глупости.
Държавата на никой не е длъжна. Сами правим избори и си носим последствията за това. Ако изберем да си останем прости, държавата не е длъжна да ни спасява от собствената ни глупост. Същото важи и ако направим тъп избор. Същото, междувпрочем, е валидно и ако изберем да учим до самозабрава, а после да изискваме астрономическа заплата, като че ли някой ни е длъжен да ни позлати, само защото сме избрали да учим 10 години.
Така например има хора, които завършват бакалавърска степен по нещо. После обаче решават да завършат и магистратура. Лошо няма. Само че това не им е достатъчно. Следва друга магистратура в чужбина, трета, пета, докторантура... И така неусетно се изтърколват едни 10 години в учене, които обаче са си абсолютен личен избор. След това въпросните хора осъзнават, че евентуално им е дошло време да се върнат в реалността и да започнат да работят. С първото пуснато CV обаче те отсичат, че нищо под заплата 2500-3000 лв. не ги интересува, защото, видиш ли, те са инвестирали толкова много в своето образование, имат 5 висши, и не могат да приемат нищо по-малко от максимума.
Това са същите неадекватници като тези, избрали да не учат. Ами кой ви е карал да завършвате 5 висши? Да си бяхте събрали акъла и да изберете едно. Количество изобщо не означава качество. Умните хора взимат решения внимателно и адекватно. И при тях е достатъчно да вземат умно решение веднъж. Няма нужда да се преквалифицират 6 пъти и да имат 10 похабени години в учене. Никой не ви е карал да сте вечния студент. Затова и вие не принуждавайте никого да ви се възхищава и да се чувства длъжен да ви плаща по презумпция президенстка заплата.
Адекватността е ключовият момент в качественото образование. Както са неадекватни тези, които си мислят, че ще печелят луди пари, без да са образовани, така са неадекватни и тези, които са "прекалено" образовани - разхвърляли се между 5 неща и после претендиращи за автоматично почитание. Така че, нека бъдем адекватни. На който не му достигне мозък, за да вземе правилно решение, да не се сърди на държавата. Да, пазарът на труда у нас не е такъв, какъвто би трябвало. Нито заплатите, нито бизнесът. Но мързелът и нереалистичните очаквания нямат нищо общо с държавата. За тях сме си виновни сами.

Източник: Десислава Любомирова/Експерт.бг

1 comment:

  1. Десиславо, Десиславо, ти в кой свят живееш бе душа? На първо място я да уточним, ти европейка ли си или си или азиатка или африканка или си тъпа ГЕРБаджийка. Идеологията та е много добра, но не е за европейска страна от 21 век! Я като си такъв "компетентен" експерт обясни на нас простосмъртните какво е дереджето в Европата! Защо в една Англия, например, неповече от 20% от младите хора имат желание да учат висше образование, въпреки че, още преди години Тони Блеер призоваваше младите хора " по Английската телевизия " учете, учете, учете". Да ама на тях не им се учи! И знаеш ли защо? Защото, когато с последни усилия завършат средното си образование, те започват да работят и получават заплати, които им позволяват да живеят като "бели хора"! Основният им интерес е да знаят в кой Пъб "фиш анд чипс из дъ бест" или " къде бирата е най-добра", къде могат да си купят наркотици на "изгодна цена". Въпреки това, могат да си позволят два пъти в годината да отидат на Круиз, въпреки че, много от тях не са ходили в Страдфорд, а могат да се срещнат и такива, които не си спомнят кой е Швкспир, дори! Я ни обясни тогава това "липса на мозък" ли е или е "правилно решение" и коя е причината за социалният им статус? Кой друг ако не държавата в която живеят им осигурява този "разкош"? Тази държава, която преди два века е била " естествен пример за жестокият капитализъм", днес се е превърнала в " Страната на мечтите". А знаеш ли защо е така? Защото законът и разума стоят над всичко! А защо у нас не така? На първо място, в общественото си развитие сме прескочили един етап" дивият капитализъм" , днес " мафиотски малоумници и продажници" стоят на чело на държавата ни и ни връщат два века назад към "дивият капитализъм"! Младите хора да не са малоумници за да учат, а като се изучат да четят обяви от рода " търси се чистачка с две висши образования и владеене на английски език", а в същото време да гледат по родната телевизия неграмотници да им приказват "врели-некипели " и да им се "усмихват" на всеки час! А кой друг освен бизнесът е виновен за това? Схемата на Маркс за капитала е влагаш "пари" и получаваш "пари" плюс "принадена стойност"( печалба), т.е., за да получиш "принадена стойност" първо трябвя да "вложиш" а не да чакаш някой да вложи за да получиш, още повече да откраднеш! Така че успокой се Скъпа, всичко е логичен резултат от влиянието на общественото развитие, както се казва, "Умря Марко"! Времето когато се учеше за да не работиш остана в историята!

    ReplyDelete