Сделка за 12 милиона между ГЕРБ и ДПС

Срещу опрощаване на близо 12 млн. лв. задължения на мюфтийството към държавата ГЕРБ изтъргуваха подкрепа от ДПС, за да преодолеят президентското вето върху Изборния кодекс.
Източници на ДУМА твърдят, че задълженията са както на централно, така и на местно ниво.
Сделката разкри Корнелия Нинова, която обърна внимание на предвидения за обсъждане в петък Закон за вероизповеданията. Според нея ДПС са поставили условието: "Ние ви подкрепяме, за да отхвърлим ветото на президента и аргументите на БСП, а вие опрощавате задълженията на мюфтийството".
Цветан Цветанов обяви, че ставало въпрос за около 8 млн. лв., той тепърва очаква да види разчетите. Запознати коментират, че финансовото министерство ще му даде само разходите на централно ниво.
С пълно единодушие, със 154 гласа "за", парламентът отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс, въпреки че всички партии по същество подкрепяха части от мотивите на Румен Радев.
Сделката не е по финансирането, а по параграф 4 от ЗИД за изменение на този закон, където черно на бяло е написано, че еднократно се отменят задълженията на всички вероизповедания до 31 декември 2018 г., обясни депутатът от БСП Таско Ерменков.
Сигурни източници на ДУМА твърдят, че през Закона за вероизповеданията държавата ще опрости на мюфтийството около 12 млн. лв. задължения на национално и местно ниво. Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов си призна, че все още няма идея за каква сума става въпрос.
"Доколкото знам, говорим някъде за около 8 млн. лв. общо. Просто чакам разчетите, които ще бъдат представени от Министерството на финансите, когато ще бъдат точка от седмичната програма и от дневния ред на заседанието на комисията по вероизповедания", заяви той. Запознати обаче коментират, че разчетът най-вероятно ще е само за задълженията на централата, без в него да са включени и харчовете на местно ниво.

No comments:

Post a Comment