Нова мега-глупост от ЕС: До 2030 всички коли електрически! При ток масово от ТЕЦ, това ще взриви екологията...

Чудовищна мега-идиоти, вкл. с гигантски анти-екологичен ефект, готвят от ЕС.
Въвеждат се нови максимални норми за замърсяване на въздуха от колите. С което фактически до 2030 г. всички коли в ЕС ще трябва да са или хибриди, или изцяло електрически.
Проблемът е, че... така повече ще се замърси въздухът. Защото основната част от енергетиката на ЕС е от топло-централи, които на единица енергия замърсяват повече от двигателя с въртрешно горене.
Т.е. самите коли няма да замърсяват, но пушеците от ТЕЦ-овете ще се умножат.
ЕС е много далеч от това да има изцяло атомна, или ВЕИ енергетика. Т.е. при настоящата структура на енергетиката, масово въвеждане на електрически коли ще доведе до... увеличаване на емисиите на парникови газове.
Съвсем отделно е еко-катастрофата, която предстои с идиотските литиево-йонни батерии, след като се изхабят. Дори малък дял от тях да не бъдат утилизирани, ще има значително замърсяване.
Но какво друго, освен глупост, може да роди ЕС...
Статия от "24 часа":
Eвродепутатите и министрите на ЕС са постигнали съгласие относно по-високите цели (37,5%) за намаляване на емисиите на парникови газове за нови автомобили до 2030 г. в сравнение с предложената от Европейската комисия цел от 30%.
Законодателството също представя цели за намаляване на емисиите на CO2 за нови лекотоварни автомобили (31%) до 2030 г., съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент.
Производители, чиито средни емисии надвишават лимитите,
ще трябва да
плащат такса
за извънредно
количество
емисии
До 2023 г. Европейската комисия ще трябва да направи оценка дали тези стойности трябва да бъдат използвани за финансирането на справедлив преход към мобилност с нулеви емисии и за подпомагане на придобиването на нови умения от работещите в автомобилния сектор.
Законодателството беше прието с 521 гласа “за” срещу 63 гласа “против” и 34 “въздържали се”.
Новият закон изисква оценка на ниво ЕС на пълния жизнен цикъл на емисиите от автомобили. Комисията трябва също да прецени дали е необходима разработка на обща методология за оценка и единно докладване на данни най-късно до 2023 г. Ако се сметне за необходимо, трябва да бъде предложено законодателство.
На практика решението означава, че след 11 години всички нови автомобили и бусове трябва да изхвърлят под 60 грама СО2, за да са в еконормите. С други думи, всички автомобили трябва да са хибриди или изцяло електрически при сегашните показатели на двигателите с вътрешно горене.
За всеки автомобилен концерн в зависимост от произвежданите от тях автомобили ще бъде утвърдено нивото, което трябва да се постигне. Към настоящия момент средният показател за ЕС е 118,5 грама СО2 на 1 км пробег. Целта до 2021 г. е постигане на ниво от 95 грама.
Ръководителят на Асоциацията на немската автомобилна индустрия Бернхард Матес изрази съмнения относно осъществимостта на новите правила през декември миналата година. Според него, за да се реализира такова намаление на вредните емисии, всички автомобили, продавани на Стария континент, трябва да бъдат електрически.
За тази цел
в цяла Европа
трябва да се
изгради гъста
мрежа от
станции
на електрически превозни средства на ток и мощни електрически мрежи, способни да осигурят едновременно зареждане на милиони автомобили със зелена енергия.
Около една четвърт от вредните газове с парников ефект идват от транспортния сектор. Най-големите грешници са именно автомобилите и камионите - те замърсяват повече от самолетите. И на всичко отгоре делът на вредните газове, изхвърляни от колите, расте.
Причината за това е, че европейците купуват повече коли, карат на по-дълги разстояния и предпочитат все по-мощни мотори.
Транспортът е единственият сектор в ЕС, който не отбелязва значим спад на емисии на парникови газове от 1990 г. насам. Данни от Европейската агенция за околната среда сочат, че от всички видове транспорт в ЕС пътният генерира най-големия дял на емисии на парникови газове (72,9% през 2016 г.) и е отговорен за около 20% от общия дял на емисиите в ЕС.

No comments:

Post a Comment