Казана дума: Ще има пенсии до 2037 година, после не се знае

Ако някой все още се чуди защо бяха въведени правила за начисляване на пенсиите, които ще ощетят един значителен процент от новите пенсионери, но ще облагодетелстват малка група от хора (сред които и депутатите) , нека си припомни  какво каза социалният министър Бисер Петков на 30 март 2018 година.
Увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на вноските са стабилизирали системата най-късно до 2037 г.
Но при продължаващо застаряване и намаляване на работещите ще започне влошаване в баланса й и ще трябва да се вземат нови мерки.
Това обясни в студиото на бТВ социалният министър Бисер Петков, но не посочи какви са тези мерки.
Той отбеляза, че и в настоящия момент бюджетът се налага да подпомага Държавното обществено осигуряване с 4,2 млрд. лв., а субсидията вероятно ще се налага да расте.
Министърът цитира данни на НСИ, според които натрупаните пенсионни права само за 2015 г. са 150 млрд. лв., от които едва 9 са обезпечени в активи в т.нар трети стълб. За останалите ще се разчита на бъдещите работещи.
Петков го определи като „скрит дълг” на държавата.
„Това не са малко пари – 150% от БВП и 16-17 пъти сегашните разходи за пенсии“, призна Петков.
Министърът обясни и промените, които ще засегнат новите пенсионери догодина.
Техният доход от преди 1997 г. няма да се взема под внимание при изчисляването на пенсиите им. За периода до наши дни има данни в Регистъра на осигурените лица и така няма да се наложи да се издирват документи – включително и от отдавна несъществуващи фирми.
Така и таванът на пенсиите отпада, тъй като в края на 90-те е въведен максимален осигурителен доход като естествен регулатор на размера на пенсиите. За старите пенсии таванът ще бъде вдигнат на 40% от максималния осигурителен доход. Бисер Петков призна, че вероятно има хора, които изчакват с пенсионирането си именно заради новите правила/Дир.бг
Коментар на редактора: Два милиона българи зад граница не плащат  данъци и осигуровки, и тези загуби възлизат на милиарди левове. Но няма как държавата да вземе парите на тези хора, след като направи всичко възможно да ги прокуди да търсят работа, реализация  и по-достоен живот навън.
В същото време има резерв, който би стабилизирал пенсионната система, но нито управляващите, нито опозицията имат интерес да лишат себе си от финансова благодат и да реанимират рухващата осигурителна система.
1.Укриването на доходи и данъци , в това число и от политици от най-висок ранг, ощетява  ежегодно хазната и обещава на остаряващите българи живот на сомалийци в обозримо бъдеще.
2.Царски партийни субсидии, възлизащи също на стотици милиони, които се харчат за афиши, платени публикации и семинари на елитите в СПА центрове.
Истински пир по време на чума!

МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ.СОМ

No comments:

Post a Comment