Adsense-top

Кметът на Созопол от ГЕРБ, откраднал 2 милиона лева...

Панайот Рейзи е привлечен към наказателна отговорност, затова че в периода от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в гр. Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 33 отделни деяния, като извършител, в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с друго длъжностно лице от община Созопол, е присвоил чужди пари в общ размер 1 989474,08 лв. /собственост на Община Созопол/, поверени му да ги управлява, като присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.
За улесняване на присвояването Панайот Рейзи е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури. Самите фактури и договори не били съставени от лицата, сочени за техни автори.
Присвоените пари - 1 989474.08 лв., са били притежание на община Созопол, които кметът е трябвало да управлява. Той е плащал пари по фактури за извършени строително-монтажни работи, но вместо по сметката на фирмата, ги превеждал на физическо лице, което нямало връзка с фирмата - изпълнител.
Кметът е с мярка за неотклонение подписка. Ако прокуратурата успее да докаже обвинението в съда, той може да влезе в затвора за между 10 и 20 години, част или цялото му имущество да бъде конфискувано и да бъде лишен от правото да заема изборна длъжност, се казва в съобщението на държавното обвинение.
Рейзи участва в местната власт на Созопол вече 20 години. В периода 1999 – 2002 г. е бил зам.-кмет, а от 2003 до 2007 г. е председател на общинския съвет. От 2007 г. е кмет на Созопол, избран е с листата на ГЕРБ.
В началото на септември 2018 година Панайот Рейзи обяви: "Ще се кандидатирам за четвърти мандат, за да завърша започнатото в Созопол". И поясни: „Друга партия освен ГЕРБ на този етап няма за мен. Сигурен съм, че хората биха ме подкрепили, без да гледат цвета на партията".
"Хората оценят това, което правя. Созопол е коренно променен. Не мислете, че ми е много лесно“, сподели градоначалникът пред БТВ, а на въпроса дали като кмет е забогатял, отговори с „не“.
Панайот Рейзи бе първият кмет в региона, който даде заявка за нов мандат през 2019 година.

Източник: Епицентър. бг

No comments:

Post a Comment