Позорно национално предателство навръх 3 март – българската редакция на „Дойче веле“ представя робството като разцвет в историята ни

Скандално изопачаване на исторически факти, граничещо с национално предателство, публикува навръх 3 март българската редакция на „Дойче веле“.
В статията, в която се цитира ново проучване на професора по историческа демография в БАН Щелиан Щерионов, последните години от турското робство са представени като разцвет и за България.
Говори се за подем в икономиката, демографията, здравеопазването и дори културата, без дори да се споменават жертвите на десетките въстания или Баташкото клане, например. 
„В проучените източници за историята на Балканите и българските земи през 19 век няма нито едно свидетелство за повсеместен глад и гладна смърт сред населението. През десетилетията преди Освобождението българските земи са били една от икономически най-развитите области на империята….
Първата модерна за времето си болница в България е открита през 1837 г. в Шумен….
Постепенно се създават болници в пристанищните градове и административните центрове. По нареждане от Истанбул за противодействие на епидемиите от силно заразни болести, по българските земи се изграждат карантинни служби, особено по пристанищата, в големите градове и пограничните райони на империята. До Освобождението са създадени 32 аптеки, на територията на днешна България функционират общо 15 болници, а в градовете практикуват между 120 и 150 дипломирани лекари“.
Това са само част от изводите във въпросното проучване на Щелиан Щерионов, скандално публикувани от „Дойче веле“ навръх националния ни празник. Според предателската статия Османската власт полагала усилия за увеличение на раждаемостта сред българите, като дори се опитвала да привлича и християни за икономическото развитие на българските земи, смятат авторите.
Нито веднъж във въпросното изследване не се споменава за изтребването на хиляди български мъже и поголовните убийства при потушаване на въстанията. Баташкото клане също за въросните автори не съществува.
Статията предизвика шокиращ отзвук само за няколко часа след публикуването й във фейсбук, видя . Хората се питат каква е причината точно навръх датата, на която честваме Освобождението, грантовата чужда медия да си позволява подобни публикации, изопачаващи историята ни и сякаш нарочно омаловажаващи подвига на героите ни, загинали за свободата.

No comments:

Post a Comment