Изнудвач: Гуайдо тероризира Венецуела като и спря тока, докато "узурпаторът" Мадуро, не се махне...

Почти цяла Венецуела остана без електричество, все още е невъзможно да се възстанови снабдяването с ток, съобщава Би Би Си.
Електричеството спря в четвъртък в час пик и столицата Каракас потъна в мрак. После и останалите региони в страната останаха без светлина. Това стана причина самолетите, които трябва да се приземят на летището в Каракас, да бъдат отклонявани, а хиляди работещи излязоха в принудителен отпуск.
Правителството е категорично, че причина за инцидента е саботаж, организиран от опозицията и нейния лидер Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за президент. Държавният глава Николас Мадуро заяви, че Гуайдо се опитва да свали законните власти на Венецуела с помощта на „американските империалисти“.
Гуайдо е убеден, че аварията е причинена от хаоса в страната и „неефективното правителство на узурпаторите“. Светлината ще се върне, когато Мадуро бъде отстранен, подчерта Гуайдо. Макар Венецуела да е лидер в петролния добив, основен източник на електроенергия са водно-електрическите централи. Според официалните съобщения саботажът е извършен във ВЕЦ „Ел-Гури“.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео също обвини режима на Мадуро в некомпетентност. „Няма храна. Няма лекарства. Сега няма и власт. После – няма Мадуро. Спирането на захранването и опустошението наранява обикновените венецуелци, и това не е заради САЩ. Не е заради Колумбия. Не е заради Еквадор или Бразилия, Европа или някой друг. Недостигът на енергия и гладът са резултат от некомпетентността на режима на Мадуро“ написа той в Туитър.
За вътрешното си електрозахранване Венецуела е зависима от огромната си водноелектрическа инфраструктура, а не от петролните си резерви. Въпреки това, поради десетилетията на недостатъчно инвестиране, са повредени основните язовирни стени и спорадичните прекъсвания са често срещано явление.

No comments:

Post a Comment