Съдът в САЩ: „Раундъп“ причинява рак

Фармацевтичният концерт „Байер“ загуби делото в САЩ, което болен от рак мъж поведе срещу него, обвинявайки го, че се е разболял заради употреба на произвеждания от германския гигант унищожител на плевели „Раундъп“.
Съдът постанови, че глифозатът, който е основната съставка на „Раундъп“ е един от главните фактори, които могат да са причина за възникването на рак.
Новината от САЩ стана причина за истинска катастрофа на борсите.
Само за един предиобед акциите на „Байер“ се сринаха с 12 процента.
Това е втори удар за „Байер“, след като миналата година съд в САЩ присъди обезщетение от 289 милиона долара на болния от рак Дюейн Джонсън. Парите трябва да плати „Байер“ и купеният от него „Монсанто“.
Делото на болния обвинител сега – Ед Хардеман, се провежда в две части. В първата трябваше да се реши дали „Раундъп“ е една от причините за рака на лимфните възли, от който се е разболял обвинителят. След като съдебните заседали отсякоха с „да“, започва втората част на процеса.
В нея трябва да стане ясно дали „Байер“ е знаел за последствията за здравето при използване на препарати с глифозат и ако да, нарочно ли това е премълчано. За втората част на процеса към обвинението на Хардеман се прибавят и обвиненията на още 11200 тъжители.
„Байер“ обяви, че е разочарован от присъдата и продължава да смята, че има научни доказателства за това, че базираните на глифозат хербициди не причиняват рак.

No comments:

Post a Comment