Помпео към Европа: Щом с вашата защита се занимават САЩ, ще купувате газ от нас, а не от Русия

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон е против зависимостта на европейските съюзници от доставките на газ от Русия.
«Не искаме европейските ни колеги да бъдат завързани към руския газ чрез проекта «Северен поток-2″ точно така, както не искаме самите ние да зависим от венецуелските доставки на нефт», уточни той.
По-рано министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери сподели, че Вашингтон разглежда допълнителни санкции по отношение «Северен поток-2».
На американската администрация крайно не й харесва переспективата, че Русия ще заеме европейския енергиен пазар, благодарение на газопровода «Северен поток-2», затова Вашингтон «има намерение  да помогне на приятелите си» и ги призовава да се откажат от завършването на проекта.
Това съобщи главата на Държавния департамент на САЩ Майк Помпео по време на речта си на конференцията «CERAWeek» в Хюстън.
Като пример да подражание дипломатът даде лоялнатна към Щатите европейска Полша, която се съгласила да закупува скъпоструващия американски втечнен газ.
Помпео намекна, че Вашингтон би искал да види подобна лоялност и от страна на Германия, настоявайки Берлин да не допуска завършванетно на проекта.
Помпео допълни, че немските власти влагат парите си «не там, където трябва».
«Германия изпраща пари на Русия, макар с нейната защита да се занимаваме ние», каза Помепо, който за пореден път призова «да не се завършва изграждането на руския газопровод».

Петя Паликрушева

No comments:

Post a Comment