Дядо Николай: Тоталитарното училище произвеждаше грамотни хора, а днешното либерално – неграмотни

Пловдивският владика дядо Николай възхвали тоталитарната образователна система и заклейми настоящите реформи и учебни програми, защото създавали неграмотници.
Позицията си духовникът разви по време на кръгла маса „Мястото на хуманитарното образование в съвременния свят”.
Тя събра в ХГ„Св. Св. Кирил и Методий” учени от точните и хуманитарните науки, учители, директори на такъв тип училища в други градове, представители на община Пловдив, МОН и Регионалното управление по образование.
Духовникът се обяви открито в защита на комунистическата образователна система и заклейми днешната.
Ето някои впечатляващи пасажи от словото на владиката:
"В началото на прехода, преди вече 30 години, всеки - и българи, и чужденци - изтъкваха, че предишният режим може да е бил диктаторски, но българите бяха много добре образовани хора. Понеже обаче режимът беше диктаторски и нямаше как и образованието да е било диктаторско, та затова то трябваше да се реформира. Моля някой да ми обясни - как след 30 години непрекъснати реформи българската образователна система произвежда все по-неграмотни и неквалифицирани хора? Как става това?"
"Тоталитарното и нереформирано училище е произвеждало грамотни хора, а днешното либерално и реформирано - неграмотни! Как става това? Този резултат на обикновена глупост ли се дължи, или на умишлена глупост? И чувам непрекъснато, че неуспешните и неудачни реформи трябва да се "надградят" с още реформи. Още и още. Не мога да разбера какво става и защо българите търпят това!"
"Тоталитарната държава имаше достатъчно здрав разум, за да съхрани донякъде, макар и в осакатени форма онези традиции(говори за предкомунистическа България, б.р.). Тоталитарната държава види се е имала нужда от широко скроени, високо културни и високо образовани хора. Днешната държава не. На днешната държава са необходими компютърни специалисти, които да имат само необходимия набор технически умения, с които безропотно и механично да обслужват изграждането на новата електронна диктатура."

No comments:

Post a Comment