Д-р Мими Виткова: Върви процес на подменяне на държавното здравеопазване с частно

Върви процес на подменяне на държавното здравеопазване с частно .
Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването.
Според нея българското здравеопазване е докарано до състояние на сергия.
„Системата работи за обороти, тъй като от тях се формира възнаграждението на работещите в нея. Тези обороти не се контролират и трудно биха могли да бъдат. Трудно доказуема е нецелесъобразността във въртенето на оборотите.
Ежегодно се увеличават и средствата за здравеопазване, ежегодно растат и дефицитите в системата. Диспропорциите на възнагражденията на работещите в сектора са отчайващи. Видяхме протеста или опита за такъв на медицинските сестри, а в същото време някои от специалностите на лекарите са възнаградено твърде добре“, каза тя.
Д-р Мими Виткова допълни, че абсурдите могат да бъдат решени, но няма политическа воля това да стане.
Тя предлага всяка структура в здравеопазването, която иска да ползва публичен ресурс, да не бъде търговско дружество, да не работи на печалба и да бъде регистрирана по специалния закон за лечебните заведения. Според нея когато се откъсне заплащането на лекарите от оборотите на болницата и когато няма интерес да се въртят празни обороти, ще може да се спестят доста средства, за да се направи социално по-търпима здравната система.
Голям процент от обществените болници са в реален фалит, подчерта д-р Виткова. Тя допълни, че в лошо финансово състояние са почти всички общински болници, както и висок процент от областните болници. Според д-р Мими Виткова постоянното откриване на нови частни болници означава, че частният инвеститор има интерес това да се случва, докато в обществените болници е точно обратното.
„Отговор на тези въпроси няма. Това се наблюдава и от управляващи, и от опозиция, която има изключително голяма отговорност за това, което се случва в социалните системи, включително в здравеопазването. Те са странични наблюдатели, от време на време има предизборни изблици и никакви задълбочени анализи и конкретни предложения“, заяви д-р Мими Виткова. По думите й в сегашното си състояние системата ще издържи дотогава, докато българинът търпи това.
„Най-голямата трагедия е, че ние очакваме по улицата да се появят болни хора и едва тогава да реагираме. Болният човек е беззащитен и не може да очакваме той да реши проблемите на системата“, допълни д-р Мими Виткова.
Здравната ни система е най-пазарно ориентираната в Европа, добави тя. И отбеляза, че европейските здравни системи са социално ориентирани.
„Нашата система е най-пазарно ориентираната система в Европа, защото 50% от разходите са от джоба на пациента, средно в Европа това са 15% от разходите“, заяви д-р Мими Виткова. Тя посочи, че преди няколко дни е имала среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, на която е представила финансови документи на болници, доказващи вземания на пари от пациенти.
„Има здравно заведение, което си позволява да взима такса 10% от минималната работна заплата, за да помага на пациентите при попълване на документи за постъпване в болница“, каза д-р Мими Виткова. Тя изрази надежда министърът да вземе отношение по тези въпроси, а прокуратурата да се самосезира по отношение на безотговорните взимания на пари от пациенти, както го е направила по случая с фалшивите ТЕЛК-ове.
„Ние като общество не можем да продължаваме да гледаме какво се случва в здравеопазването и да не изпитваме абсолютно никакви угризения на обществената ни съвест, че става дума за болен човек, на когото трябва да се помогне, не да се изнудва“, добави д-р Мими Виткова.
Териториална експертна лекарска комисия остана ничия институция, заяви още бившият министър на здравеопазването.
„Лекарите, които работят в ТЕЛК, видяха единствената възможност да подобрят материалния си статус в това да издават фалшиви решения. От друга страна редица граждани се намират в не много добро социално положение и също видяха възможност в това да получават някакви доходи с такива решения. Когато системата заработи и няма никакъв контрол, а ако има, той е формален, нещата в ТЕЛК се случват така. Това показва цялата деградация на държавата като институции“, обясни тя.
Според д-р Мими Виткова е жалко, че в тази каша е намесен и НОИ. Тя предупреди, че ако не се вземат спешни мерки търговията със здравето на хората ще продължи.

No comments:

Post a Comment