Adsense-top

Министерство на Истината в ЕС: Германска официозна агенция ще казва на Фейсбук коя новина е фалшива и коя - истинска...

Фейсбук засилва борбата с дезинформацията преди изборите за Европейски парламент, съобщи Евронюз, предаде БГНЕС.
Социалната мрежа ще си партнира с германската информационна агенция ДПА, за да проверява по-ефективно кои новини са истински.
Фейсбук се намира под значителен натиск да ограничи разпространяваните чрез популярното приложение фалшиви новини, което беше масова практика по време на предизборната борба за президент в САЩ през 2016 г.
През февруари Европейският съюз обвини интернет гигантите Гугъл, Фейсбук и Туитър, че не изпълняват обещанията си да се преборят с фалшивите новини преди Евроизборите в края на месец май.
В понеделник Фейсбук обяви, че започва работа оперативен център, в който ще има персонал 24 часа в денонощието.
Инженери, анализатори на данни и експерти в политиката ще координират работата на Фейсбук с външни организации.
Освен с ДПА, Фейсбук ще продължи да сътрудничи и със сдружението на разследващи журналисти Correctiv, което алармира Фейсбук за фалшиви новини в тяхната система от 2017 г.
В медийна грамотност ще бъдат обучени и 100 хиляди студенти в Германия, които да опитат да предотвратят платените реклами да се използват с политическа цел.
Германия е сред най-активните държави в борбата с речта на омразата в интернет, като миналата година прие закон, според който компании, които не премахват подобни постове, могат да бъдат глобявани до 50 милиона евро.
Злоупотребата с постове в интернет се превърна в основен въпрос, след като американските разузнавателни служби обявиха, че Русия се е опитала да повлияе на изхода от изборите за президент в САЩ през 2016 г. чрез кампании в социалните мрежи.
Москва отрича да са прилагали подобна стратегия.

No comments:

Post a Comment