Лъснаха документи, които уличават лично Борисов в престъпно бездействие преди катастрофата край Своге

Премиерът Бойко Борисов е бил предупреден с документи за смъртната опасност на пътя Мездра – Своге.
Това разкритие направи лидерът на гражданско движение „Боец“ Георги Георгиев в предаването „Честно казано“ по телевизия „Евроком“ тази вечер. Припомняме, че на 25.08.2018 автобус излезе от пътя, преобърна се в 20-метрова пропаст, вследствие на което загинаха 20 души.
След инцидента стана ясно, че пътят, ремонтиран преди това от фирма „Трейс“, е имал редица проблеми.
След трагичния инцидент подадоха оставки регионалният министър Николай Нанков, вътрешният Валентин Радев и транспортният Ивайло Московски.
Показвайки документите Георгиев каза:
„На 26 февруари 2018, шест месеца преди катастрофата, кметът на Своге Емил Иванов изпраща писмо до Бойко Борисов, по повод дефекти на пътя Мездра – Своге. В това писмо той казва, че трябва да се има предвид, че гаранцията на пътя изтича, а никой не взима мерки за корекции. Към писмото е приложен протоколът от състоянието на конкретното място, където ще стане катастрофата. Писмото има входящ номер в Министерския съвет, значи би трябвало да е стигнало до премиера.“ Това Георгиев определя като престъпно бездействие и неизпълнение на служебно задължение от страна на Борисов.
„Разполагаме с документи, получени по закона за достъп до информация. Това са над 100 документа, демонстриращи как управляващите с техните обръчи от фирми източват милиарди от европроекти, а резултатът е смърт. Стигнахме до множество документи от МРРБ и АПИ, че гаранцията на пътя изтича през декември 2018, а „Трейс“ твърди, че тя е била изтекла към момента на катастрофата. Има протокол от 20 юни 2017, година и два месеца преди катастрофата, за оглед на този участък от пътя, където стана катастрофата, в този протокол са констатирани 76 участъка с тежки дефекти – изронен асфалт, пропадане на асфалта и т.н.
Разговаряли сме с Емил Иванов, кмет на Своге, той казва, че не е вярно, че пътят е бил приет без забележки, както казва бившият министър на регионалното развитие Николай Нанков. Кметът е алармирал, че е въпрос на време да стане трагедия, а до катастрофата нито един ремонт не е бил извършен. Дефектите са били налични. Нещо повече – имало е протокол от АПИ, която изисква от МВР и община Своге сформиране на комисия по обследване на точния участък, където е катастрофата, година и два месеца преди тя да се случи. Комисията констатира износен асфалт, завой с голям вираж, повредена мантинела, все неща, които след катастрофата са посочени като причини тя да се случи. След като стана тази трагедия Николай Нанков, шефът на АПИ Светослав Глосов и Бойко Борисов се правеха на изненадани.“
Според Георгиев разпореждането от високите нива на властта е било да се тупа топката, докато изтече гаранцията, да не се закача фирмата-изпълнител „Трейс“, а след това да се пусне обществена поръчка за ремонт на ремонта.
Георгиев добави, че е опитал да говори по темата с роднини на жертвите в катастрофата. Така стига до дъщеря на загинал, която разкрива, че е получила обаждания, в които е била предупредена да внимава с кого говори, а в следствието са я накарали да подпише документ, че няма да говори пред никого по темата до приключване на разследването. Лидерът на „БОЕЦ“ призовава близките на загиналите да се свържат с него, за да се продължи изясняването на детайлите по темата.
От своя страна водещата Кулезич обясни, че е търсила за коментар представители на кметството в Своге, които обаче отказвали да говорят.
„Близките на 20-те загинали един по един са сплашвани“, добави другият гост в студиото адв. Николай Хаджигенов.
Разследването за катастрофата в Своге от компетентните власти продължава. За основен виновник бе посочен шофьорът на автобуса, който е превишил допустимата скорост в участъка.

Факти БГ

No comments:

Post a Comment