Прочухме се! Историята на полицаите, напръскали се със спрей, влезе в международния обмен

Прочухме се! Историята за българските полицаи, които се самонапръскаха с лютив спрей, влезе в международния новинарски обмен.
Случката е от антиправителствен протест в събота. Полицаите използват лютив спрей, но вятърът неочаквано сменя посоката си и част от тях също се оказва сред обгазените. Тази история стигна и до британските таблоиди.
„Мирър“ публикува статия, озаглавена „Неопитни български полицаи се напръскаха с лютив спрей по време на протест“. В нея се разказва как при опита да разпръснат демонстранти със спрей, униформените не взели под внимание посоката на вятъра, който издухал газа в очите им.
Като обяснение за инцидента от "Мирър" привеждат пост във фейсбук на холандец, който живее в България и е сред разпространителите на куриозното видео в социалната мрежа.
"България е мирна страна, където протестите много рядко могат да прерастнат в нещо по-грубо от просто бутане. Това обяснява неопитността на полицаите с неща като лютив спрей", посочва той в социалната мрежа.
Полската телевизия TVP също съобщава за инцидента, отбелязвайки, че протестиращите са се опитали да блокират улицата, настоявайки за предсрочни парламентарни избори и зачитане на демокрацията в страната.
След инцидента от българските власти увериха, че няма сериозно пострадали по време на инцидента, отбелязва „Мирър“.
Епицентър бг. припомня, че в събота, 16 март, протестно шествие  обиколи главните институции в София. Протестът беше организиран в социалните мрежи, а хората, които се включиха в него, се обявиха за смяна на управлението, нова конституция и борба с корупцията. Основното им искане е провеждане на национален референдум за промяна на системата на управление към пряка демокрация.
Недоволните граждани настояваха и за оставката на правителството и нови избори.
Протестното шествие мина през Народното събрание, Министерския съвет и Президентството, след което се отправи към бул. „Витоша”.
Пред Министерския съвет протестиращите се опитаха да пробият полицейския кордон и униформените използваха лютив спрей.
Поривът на вятъра обаче разнесе спрея и така засегнати от него се оказаха и граждани и полицията.
По данни на МВР трима граждани са били прегледани в Исул, след като се оплакали от парене в очите, но са били освободени след прегледа.

No comments:

Post a Comment