Мюфтийството свърза атентата в Нова Зеландия с езика на омразата у нас

От името на мюсюлманската общност в България Главното мюфтийство на Мюсюлманско изповедание остро осъди извършените терористични актове срещу джамиите в новозеландския град Крайстчърч, при които загинаха повече от 50 души по време на петъчна молитва.
Говоренето на ангро от политиците за извличане на политически дивиденти, използването на езика на омразата и откритите призиви за разединение на обществото от отделни крайнодесни или крайнолеви организации в последните 10-15 години ето че си дават плодовете, се казва в декларацията.
Мюфтийството подчертава, че огромна тежест пада върху средствата за масова информация, обществениците и интелектуалците, които оформят общественото мнение и констатира провал във всички направления по отношение на хуманизма и човешките права.
Ръководството на мюсюлманското вероизповедание призовава медиите да не прибягват към разпространение, публикация или допускане на говорене, подбуждащо омраза към религиозните общности, малцинствата и към всички хора като цяло.
"От манифеста на терориста от Крайстчърч разбираме, че силно е повлиян от Балканите и Европа, а ние всички знаем, че Балканите са буре с барут. С оглед на това ние, живеещите векове наред в тези земи, сме длъжни да запазим добрия тон, съвместното съжителство и мира на света за нашите деца и бъдещите поколения. Омразата, враждебното отношение, оправдаването на ненавистта, расизма, ксенофобията, антисемитизма, ислямофобията или други видове омраза, подхранват предразсъдъците и води до тежки последствия. Политическата и медийна пропаганда основана на омраза и расизъм провокира насилие срещу определени хора и за съжаление винаги се намират такива, които да се влияят от това", се казва в декларацията на мюфтийството.

Източник: Гласове

No comments:

Post a Comment