В плана на Макрон за Европа има кух патос и думи без съдържание, смята Ивайло Пенчев

Статията на френския президент Еманюел Макрон, която предлага план за възраждане на Европа, е пълна с думи без съдържание и куп патос.
Тя звучи като от времето на комсомолството и партийството. Това е мнението на собственика на "Уолтопия" Ивайло Пенчев, изразено днес пред Би Ти Ви.
Според предприемача в нея има едно "дълбоко обезкуражаващо и няколко плитко обезкуражаващи твърдения". Пенчев уточнява, че дълбоко обезкуражаващото искане е да не се слага акцент върху конкуренцията, а върху конвергенцията.
"Това е искане за повече регулация, лансират се твърдения на Ленин, Сталин и други лидери на социализма след тях. Конкуренцията е това, което движи пазара", допълни бизнесменът. Пенчев подчерта, че не е работа на политиците да регулират която и да е заплата, а Макрон иска да регулира минималната заплата в целия ЕС.
Социалната държава само унищожава
Предприемачът е на мнение, че Европа става все по-малко конкурентоспособна заради много регулации и социалната държава. "Социалната държава само унищожава, взима от тези, които работят, и дава на тези, които мързелуват", казва още Ивайло Пенчев.
Неговото мнение е, че Макрон иска власт и иска да е лидер на Европа и да бъде харесван, но пожеланията му са неизпълними.
В отговор на въпрос Ивайло Пенчев каза, че българската икономиката се развива добре, но все още доходите не са достатъчно високи, защото се тръгва от ниско стъпало. "Нещата вървят на добре, защото данъците са ниски и чиновниците могат да откраднат само количеството на данъка", е неговото мнение. Бизнесменът изрази съмнение, че корупцията по високите нива на властта в страните от Западна Европа е по-ниска от тази в България.

No comments:

Post a Comment