Учен: Сфинксът е проектиран от българи... Това обяснява всичко и днес...

Предците ни градят с мярката царски лакът.
Сфинксът е проектиран от древните българи! Това твърди изследователят доц. Христо Смоленов.
Това откритие накара из социалните мрежи хората да се шегуват, че вече е ясно защо Бойко Борисов така дълго се закрепи.
Той е съвременният сфинкс, към който народът има слабост :)
Нещо повече, твърди Смоленов - пропорциите на митичното същество са открити по нашите земи цели две хилядолетия преди да бъде построена голямата статуя в Гиза.
Доц. Христо Смоленов върви по следите на царския лакът
"Именно тук, в свещените земи на нашата България, се е формирала най-древната мяра за дължина, която в Египет вече е придобила характер на свещена мярка. Това е така нареченият царски лакът. Стандарт, който е бил вложен в построяването на пирамидите, както и във форматирането на сфинкса. По официалната теория, наречена "Египтология", това е станало някъде около 2500 г. пр.н.е. 2 хилядолетия след Варненския некропол, където ние намерихме сведения за тази мяра", разказва Смоленов пред "България Днес".
Той е категоричен, че при строежа на сфинкса в Гиза е използвана мярката и пропорциите, познати и заимствани от Варненската цивилизация.
Смоленов се отправя към градежите и на древните български столици Плиска и Велики Преслав. Там ученият с изненада открива, че те имат обща мярка за дължина. Стандартът й е равен на 52 см - колкото е царският лакът. Това, което прави хан Омуртаг в Плиска, се повтаря от Симеон Велики във Велики Преслав близо столетие по-късно. Откритието привлича интереса на изследователя и той започва да се рови по-надълбоко. Така стига до древни текстове в египетски пещери, описани в Книга на мъртвите, в които е записано, че свещената мяра е донесена в страната им от божествен народ, дошъл далече от север.
Загадката на митичното същество се разплита
"Има много сериозни аргументи, че този народ е тръгнал от нашите свещени земи. Може да се окаже, че нашият ген произлиза от много по-древни и много по-цивилизовани човешки общности, отколкото сме смятали досега", допълва Смоленов.
Той открива, че височината на Великата пирамида е равна на 2 дължини на сфинкса. Ръбът й е равен на 3 дължини, което пък прави точно 423 царски лакътя. Според Смоленов в това няма нищо случайно. Числото 423 всъщност е ключът към вековната загадка на сфинкса! 4 в първа позиция (сутрин), 2 във втора позиция (по пладне) и 3 в трета позиция (вечер). И то именно в тази последователност.
Българският сфинкс е изложен в музей
Аргументи за това, че сфинксът е бил познат на древните българи много преди на египтяните, се намират и в в музея на неолитните жилища в Стара Загора. Там има наш, български сфинкс. Той е много по-малък, но също като египетския е с човешка глава и тяло на звяр.

Доли ТАЧЕВА, БГДнес

No comments:

Post a Comment