Нов руски шпионин: Принц Чарлз взимал пари от руснаците

Общо около $4,6 млрд. били изпратени в Европа и САЩ от мрежата, ръководена от руснаци, към 70 офшорни компании в Литва.
Подробностите излязоха на бял свят от 1,3 млн. банкови трансакции, получени от Проекта за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) и литовския сайт 15min.lt. Това е едно от най-големите изтичания на данни от банки, изтъкна „Гардиън”.
Проучването се фокусира върху „Тройка Диалог”, водеща руска инвестиционна банка, която вече се е сляла с най-големия трезор в страната „Сбербанк”.
Имейли разкриват как някои мениджъри в „Тройка” са продължавали да наливат пари през този „тръбопровод” повече от осем години, като се започне през 2004 г.
Тогава най-големият шеф на „Тройка” бил Рубен Варданян - арменски финансист, тясно свързан с Путин, цяла плеяда международни звезди и членове на британското кралско семейство.
Преди две години той бе вписан като №99 по богатство в Русия в класацията на сп. „Форбс”. Варданян не се обвинява в незаконна дейност, макар че той може да е станал неволен бенефициент на потока от пари.
Самият финансист твърди, че не е знаел компании на „Тройка” да са получавали средства, свързани с измами. Но данните, с които разполага литовската прокуратура, повдигат въпроси за начина, по които банката е осъществявала надзор на плащанията. От файловете става ясно, че парите са минавали през мрежата така, че източниците им да остават неясни.
През 2009, 2010 и 2011 г. Варданян направил три банкови превода на обща сума 200 000 долара до благотворителната фондация на принц Чарлз. Парите дошли от компания „параван”, регистрирана на Британските Вирджински острови - Quantus Division Ltd. Според Варданян това били дарения, направени с цел „да се запази архитектурното наследство на Англия”. Парите отишли за спасяването на Дъмфрис Хаус - старинно имение в шотландското графство Еършир с безценна колекция от мебели стил Чипъндейл. През 2007 г. то било обявено на търг. Принц Чарлз се намесил в последния момент, за да спаси имението, и го купил за 45 млн. паунда.
Поради този ход обаче фондацията му задлъжняла. За да запуши „дупката”, престолонаследникът се впуснал в набиране на средства. Самият Варданян го подпомогнал с 1,5 млн. паунда, събрани от група руски бизнесмени. Принцът лично им благодарил на официална вечеря през 2014 г.
Файловете показват, че Quantus покрил и разходите от €2 млн., за да се закара покойната рок звезда Принс на корпоративно парти на „Тройка” в Москва през 2007 г. Същата офшорка плащала сметки на Варданян, съпругата му и тъща му за стотици хиляди долари.
Изтеклите данни свързват част от средствата, минали през т. нар. пералня „Тройка”, с три големи измами, най-известната от които е скандалът със Сергей Магнитски. Той бе адвокат, работещ за американския инвеститор Бил Браудър, който почина в московски затвор, след като разкри, че ръководителят на данъчната служба в руската столица е заговорничил с цел да извършва измама чрез връщане на данъци. Компании от структурата на „Тройка” са получили общо $130 млн. от шест офшорки, които според прокуратурата са били използвани при разкритата от Магнитски измама. Ключов компонент от схемата е била литовската банка „Укио”, която бе закрита от регулаторния орган през февруари 2013 г., след като бе обявена в несъстоятелност. Тази банка се разследва от литовските прокурори, които разнищват изпирането на пари по измамата, разкрита от Магнитски. Сметки на „Укио” бяха назовани и от Министерството на правосъдието на САЩ в документи, проследяващи движението на парите по същата схема. Средствата са се превеждали за доставка на несъществуващи стоки и услуги. С тези пари са се купували имоти във Великобритания, Испания, Италия и Черна гора, а също така луксозни яхти и произведения на изкуството.
Коронясали го с позлатен пинг-понг
Във вторник се навършиха 50 години, откакто Чарлз бе коронясан за принц на Уелс. Както обаче разкри в. „Дейли мейл“, златната корона, която майка му – кралица Елизабет Втора, положи на главата му на церемония в замъка Карнарвон през 1969 г., крие една впечатляваща тайна. Оказва се, че глобусът на върха й е позлатена топка за пинг-понг. Това разкри 74-годишният Дейвид Мейсън, пенсиониран химик от графство Уорикшир.
През март 1969 г. известният бижутер Луи Осман му се обадил с молба да направи короната за принца от електролитно злато. След денонощен труд кралският атрибут бил готов. Когато обаче контролният орган положил своя щемпел, мекото злато се огънало. За да се оправят нещата, Мейсън бързо трябвало да направи нов глобус. Докато гледал спорт по телевизията, му хрумнало да използва топка за пинг-понг като основа при електролизата. Така и станало, но нямало как да извади топката. Никой не посмял да каже на принца, че глобусът на короната му е кух, и то с основа от топка за пинг-понг.

No comments:

Post a Comment