Елена Гунчева: РОБИ НА ТРУДА, РОБИ НА КРЕДИТИТЕ, РОБИ НА ДЪРЖАВАТА…

РОБИ НА ТРУДА, РОБИ НА КРЕДИТИТЕ, РОБИ НА ДЪРЖАВАТА…
Тези дни без много коментари се върти една новина – млад мъж продава бъбрека си, за да си плати дълговете.
Всеки ден някой българин – да, етнически българин, се самоубива – в много случаи от мизерия и от унижението да работи и да не може да си плаща сметките и да живее нормално. В момента започва да се задълбочава поредна финансова криза, вече се усеща.
А думите за проспериращата държава се отнасят само за проспериращата шайка.
По този повод отново една моя публикация по темата:
По данни на колекторските фирми, увеличава се броят на некоректните длъжници сред българите, които не могат да обслужват навреме задълженията си. Както многократно съм посочвала, всички политици се правят, че не виждат слонът в средата на стаята.
Работещите бедни – огромната част от така наречените „бързи кредити“ са за покриване на битови сметки – ток, вода, парно, за първия учебен ден, за телефон….и обикновено тези, които вземат подобни заеми, са работещи.
А това е абсурдно – да работиш и да не можеш да си позволиш да си покриваш дори битовите сметки! Да приемем средна заплата от 800 лева. За кое по-напред? Трябва да избираш дали да оставиш децата си гладни или да си платиш телефона или парното. Работата днес в България не гарантира дори оцеляване. Трябва или да започнеш втора и трета работа, или да потънеш в заеми.
Хората се лъжат, мислят, че нещата ще се оправят. Но в действителност всеки ден положението става все по-зле. Огледайте се в магазините – всеки ден, макар и с малко, цените се вдигат. Заплатата ви – не! Какъв изход имате?
А кредитите са като подвижни пясъци – не пускат.
Наказателните лихви и неустойки правят връщането им непосилно. След което се стига до запори на заплати, опис и продажба на имущество. И то на хора, които са почтени и коректни, КОИТО НЕ СА ПОЛИТИЦИ И НЯМА КАК И НЕ ИСКАТ ДА КРАДАТ!
Когато работиш и парите не ти стигат за основни житейски потребности, ТИ НЕ СИ РАБОТНИК, ТИ СИ РОБ! ЗАВИСИМ РОБ! Защото става дума за ОЦЕЛЯВАНЕ! Ще слушаш, иначе няма да има какво да ядеш, това е изборът. Затова хората ГИ Е СТРАХ! Защото са заплашвани от работодатели, от държавата….НИКОЙ НЕ ГИ ЗАЩИТАВА!
В цяла Европа се приеха закони, които позволяват на хората да си стъпят финансово на краката, след като са станали неплатежоспособни. Само в България целта е хората да тънат в отчаяние и да работят само за сметките и заемите. Докато някои предпочетат просто края на ужаса….да, направете си труда да прочитате малките карета във вестниците как почти всеки ден някой се самоубива – заради мизерия и дългове….
Официалната статистика и изказванията на политиците рисуват обаче една прекрасна пасторална картина, където народът цъфти и благоденства под благото управление на ГЕРБ. Карат хората да се чувстват некадърници и глупаци, защото не могат да печелят колкото политиците. Някои от тях не познавали хора, получаващи под 3000 лева на месец. Ами, неуважаеми политици, движите се в неподходящите среди на крадци като вас. Вървете при избирателите си и вижте как се живее в малък град с една заплата или пенсия. Ама не смеете! Вие превърнахте хората в бедняци и роби. Вие дадохте правото на произвол на банките и на бързите кредите, допуснахте лихварите да удушат българина!
Трудно оцеляващият човек не може да е мислещ човек. Той оскотява, остава само нуждата да осигури храна и подслон на семейството си. За друго не може да си позволи да мисли. ОТ ТОВА ИМАТ НУЖДА ПОЛИТИЦИТЕ – НЕ ОТ НАРОД, А ОТ МАТЕРИАЛ, КОЙТО МИСЛИ САМО ЗА ХЛЯБА СИ!
И още нещо – няма как да има опозиция и лидери извън статуквото, защото не оставят пари в никой, който може да ги застраши. Не може да се организират сериозни протести и съпротива, ако трябва да работиш на две места, за да оцеляваш. Не можеш да си позволиш дори бензина да пътуваш из цялата държава да се срещаш с хора. А тези, които имат пари и се опитват да надигнат глава, са безпощадно смачкани или компрометирани. Затова и няма протести – в София умишлено се поддържа по-висок стандарт на заплащане. А от провинцията хората не могат да си позволят разходите да отидат на протести.
За да няма съпротива, в народа не трябва да остават пари. Това е истината. Народът трябва да има само за да не умира от глад, на ръба на оцеляването. И да работи, за да може да живее. Да не мисли за друго, освен за сметките си. Да оскотее! Колониите винаги се държат бедни, за да няма съпротива!
Роби, изправете се! Защото с примирението веригите се затягат само повече около врата ви. Няма да се спасите и да оцелеете, като наведете глава! Не се ли преборите със системата, ТЯ НАИСТИНА ЩЕ ВИ УБИЕ. ДОРИ И ЧИСТО ФИЗИЧЕСКИ ЩЕ ВИ УБИЕ! КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ИЗДЪРЖИТЕ НА СТРЕСА? КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ИЗДЪРЖИТЕ НА ИЗБОРА ДАЛИ ДА СИ КУПИТЕ ХРАНА, ДА СИ ПЛАТИТЕ ТОКА ИЛИ ДА СИ КУПИТЕ ЛЕКАРСТВА?
Изправете се! Друг избор няма! Ако искаме да оцелееме – и като народ, и като човеци, и като българи! Не сте некадърни и мързеливи – такива са политиците, които крадат от всеки изработен от вас лев! И искат още! И имат наглостта да искат отново да ги изберем, за да продължават да ни унищожават.

Елена Гунчева

2 comments:

  1. Интересно защо колекторските фирми не ходят при некоректните работодатели да взамат не изплатените заплати на бедните работещи.Винаги ходят при бедния и немощен работник.Няма горили който да ги пазят.














    ReplyDelete
  2. Поздравления за статията и за смелостта ви. Системата уби моето дете!!! Положението е страшно и репресията е огромна. Потушават кърваво всеки опит за съпротива. Цензура, обиди, и крайната цел наистина е да тънем в бедност и да ни е страх!!!!Не завиждам на тези хора опили се с власт и пари като ги изгубят. Защото българския народ е търпелив, но също така и непридвидим. Посягат на децата ни, това вече е прекалено. Време е за справедливост.

    ReplyDelete