Уникално и само в Герболандия! Главен архитект не знае дали небостъргач е законен...

Дистанцирането от строителната компания "Артекс" продължава с всичка сила.
Столична община днес се разграничи от знаковия небостъргач "Златен век", който компанията строи в "Лозенец", близо до хотел "Маринела".
След като изведнъж Столичният общински съвет се поинтересува каква е тази 34-етажна сграда, която ще се появи на хълма, главният архитект Здравко Здравков беше привикан за разяснения на заседание на комисията по устройство на територията.
От тях стана ясно, че той не знае дали строежът е законен или не. Единствената институция, която може да отговори на този въпрос е подчинената на регионалното министерство Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК).
"Не очаквайте от мен да дам становище дали продължаващото в момента строителство е законно", заяви арх. Здравков. Той също така посочи, че трябва да се премахне възможността да се продават "ателиета", които всъщност са жилищни площи, какъвто е случаят с небостъргача (виж карето).
Междувременно от ДНСК отказаха да отговорят на поставените им въпроси до приключване на разпоредената от премиера Бойко Борисов проверка, от МРРБ също не отговориха каква е позицията им във връзка с "Артекс". Министерството вече е изразило позиция на два пъти - към ДНСК и към Столична община, с подписани от Валентин Йовев и Николай Нанков писма.
Арх. Здравков разказа за пореден път историята на "Златен век" - получила е строително разрешително през януари 2007 г.- два дни преди да влязат в сила ограниченията в Закона за устройството и застрояването на Столична община. "Тази сграда се е родила в 12 без 5, питайте тогавашния главен архитект (Петър Диков - бел.ред.) защо е издал разрешително", каза арх. Здравков. През 2010 г. - в рамките на тригодишния срок по закон, е открита строителна площадка, за което е издаден протокол. Строителството обаче не е извършвано заради кризата. Междувременно се сменя собствеността на компанията инвеститор - "Кристела", която вече е на арх. Пламен Мирянов и съпругата му. През 2012 г. - отново в рамките на сроковете по закон, арх. Петър Диков презаверява разрешителното за строеж и то вече е валидно до ноември 2017 г., като след тази дата продължава да тече едногодишен срок, в който инвеститорът има право да поиска подновяване на документа.
От досието на "Златен век", качено на страницата на Дирекция "Направление Архитектура и Градоустройство" става ясно, че арх. Здравко Здравков е подписал три документа за изменение на внесения инвестиционен проект в периода септември 2017 - август 2018 г. "Държа да подчертая, че съм действал в срок и законосъобразно, защото строежът е имал е действащо разрешително за строеж в този период", обясни Здравков.
С въпросните документи проектът за "Златен век" е разделен на два етапа, като първият етап е за 30-етажна сграда под 100 метра, а за втория етап ще трябва да се иска допълнително разрешително. "Тези заповеди се отнасят единствено за инвестиционния проект, те нямат никакво отношение към разрешителното за строеж, нито го подновяват, нито го удължават", подчерта главният архитект на София.
На въпрос защо тогава в заповедите си е цитирал писмото на Йовев, в което е посочено, че строежът е с разрешение до 2020 г. Здравков отговори, че това писмо, както и предходни, са приложени към досието на строежа - като част от документацията. "И да съм се съобразил, и да не съм се, всички актове, които съм издал, са в законоустановените срокове", обяви Здравков.
От думите му излиза, че след ноември 2018 г. сградата "Златен век" не би трябвало да има валидно разрешително, освен ако няма издаден протокол за завършен груб строеж. Инвеститорът не е искал подновяване на разрешителното и не е спирал работа по обекта. "Тук думата отново има ДНСК", повтори главният архитект и каза, че има разписана процедура за спиране на незаконен строеж. Миналата седмица строителният контрол влезе на проверка внезапно в строящата се сграда - точно след началото на скандала с имотите на властта от "Артекс".
Здравков припомни, че ДНСК веднъж вече е сезирана - заради сигнала на Инициативен комитет "За Лозенец", но проверката, извършена от подчинената на на МРРБ дирекция през януари 2018 г. не е открила никакви нарушения. Резултатите от новата проверка ще са ясни тази или следващата седмица.

Източник: Дневник

No comments:

Post a Comment