Гняв в Хитрино: Кметът подкара „Ягуар“,а хората още са във фургони

Гняв срещу кмета на Хитрино Нуридин Исмаил избухна в социалните мрежи. От снощи в тях се върти клип, в който се вижда как той подкарва лимузина.
„Кметът на Хитрино с чисто нов „Ягуар“ за двеста хиляди евро! Това е безобразие – още хора и семейства живеят на фургони, а тоя помияр окраде дарените пари за кола“, възмущават се хора под видеото.
В края на 2016 г. товарен влак, превозващ цистерни с газ, дерайлира в центъра на селото. В последвалия взрив загинаха седем души, а десетки бяха ранени.
 170 къщи пострадаха, а жителите им временно бяха настанени във фургони. Държавата отпусна 5 милиона лева за ремонти и нови сгради, а хора от цяла България пратиха дарения за Хитрино.
По-късно се появиха обвинения срещу кмета Нуридин Исмаил, че парите се харчат неправомерно и с тях се злоупотребява. Със същия мотив той беше изключен от своята партия ДПС. И мина към ГЕРБ.
През септември миналата година омбудсманът Мая Манолова посети Хитирно и в откритата ѝ приемна събра над 100 жалби.
„Мисля, че не си тръгна човек, който да не е подал. Жалбите са за надписани сметки, извършване на строително-ремонтни работи в обекти, които нямат нужда от такива, поставяне на дограми върху необитаеми сгради например, отчитане на дейности, т.е. изписване на монтажни работи, които не са извършени и други злоупотреби“, заяви тогава Манолова.
На 21 септември тя поиска от главния прокурор Сотир Цацаров пълна проверка на парите от фонд „Социална закрила“ от социалното министерство за възстановяване на къщите на хората (5 млн. лв.), дарителската кампания на БЧК (2 млн. лв.) и дарителската кампания на община Хитрино (2.5 млн. лв.).
Тогава кметът Нуридин Исмаил отхвърли обвиенията и заяви, че е готов да плати билета на всеки един българин, който иска да дойде в селото и да провери на място какво е направено и как са изразходвани парите.
Източник: trafficnews.bg

No comments:

Post a Comment