Тръмп заплаши с разорение на германските авто-производители, ако ЕС продължава да се прави на луд и протака преговорите за търговска сделка...

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Европейския съюз с „тежки икономически последствия“, ако Брюксел не влезе в търговски преговори с Вашингтон.
Думите му дойдоха, след като по-рано през деня Европейският парламент не подкрепи започването на преговори за търговска сделка с Вашингтон, която да разреши спорните въпроси между двете страни.
Американският лидер заплаши да наложи мита върху вноса на автомобили, което ще има тежки последствия най-вече за германските автопроизводители.
Уговорката да се постигне нова търговска сделка беше основна част от примирието, което договориха през юли председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президентът на САЩ и което спря Тръмп да наложи допълнителни наказателни мита, освен тези върху стоманата и алуминия.
„Европейският съюз се отнася с нас много, много несправедливо“, заяви президентът пред журналистите, събрали се в двора на Белия Дом.
„Те са готови да говорят с нас. Ако не говорят, ни ще направим нещо, което ще има тежки икономически последствия. Ще наложим мита на много от техните продукти“, предупреди той, но добави: „Най-вероятно нещата ще се получат. Те преговарят“.
Юнкер работи с Европейския съвет по параметрите на преговорите със САЩ.
„Франс прес“ обяснява, че независимо от консултативната роля на Европейския парламент, решението му подчертава трансатлантическото разделение: Вашингтон настоява преговорите да включват селскостопанските продукти, докато ЕС се противопоставя категорично на подобна възможност.
Френската агенция отбелязва още, че „мощната Германия дълбоко желае сделката, за да умилостиви Тръмп и да избегне митата върху автомобилите, които ще засегнат най-високопрофилния износ на страната, възможност, която канцлерът Ангела Меркел определи като „плашеща“.
Франция се отдръпва, опасявайки се, че влизането в търговските преговори с Тръмп би могло да предизвика опозиция в страната само няколко месеца преди европейските избори на 26 май, добавя още медията.

Канал 3

No comments:

Post a Comment