НПО иска наказания за сериала на БНТ "Денят на бащата"

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Съветът за електронни медии (СЕМ) за съжаление проспаха многобройните сцени на жестокост, насилие и агресия в излъчения по БНТ сериал "Денят на бащата", които създават сериозна опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и социалното развитие на децата, категорични са от Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".
Сериалът разказва историята на битката между развеждащи се родители за попечителство над малолетния им син.
Сдружението иска ДАЗД и СЕМ "да излязат от зимната летаргия и незабавно да санкционират съобразно разпоредбите на законодателството ни продуцентите на "Денят на бащата".
Според НПО-то "само малка част от недомислията и закононарушенията" са сцените, в които героинята на Весела Бабинова удря силен шамар на малкия Патрик Шон Хесън и му крещи най-грозно и го обижда и тази, при която малчуганът наръгва с всичка сила свой съученик в корема с нож в двора на столично училище. Последната сцена е описана от "Майки срещу насилието в Студентски град" като "стряскащо хрумване на режисьора Павел Веснаков".
"Не по-малко опасни и създаващи риск за здравето и за крехката психика на децата и подрастващите телевизионни зрители, в това число и за самото дете-актьор, разбира се, са и изключително плашещите и много травмиращи сцени в сериала, при които режисьорът на продукцията караше малкия Патрик Шон Хесън да се катери по первазите на прозорците в училищната сграда и да надзърта оттам в бездната с реален риск за живота си", допълват от сдружението на майките срещу насилието. Те очакват и становището на Регионално управление на образованието – София-град, инспекторите на което следва да извършат спешна проверка кой директор и на какво основание е разрешил да се заснемат "скандалните и опасни сцени на територията на въпросното училище".
От неправителствената организация напомнят, че Чл. 11. (1) от Закона за закрилата на детето изрично гласи, че "всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие". Майките отбелязват, че в административнонаказателните разпоредби на Закона за закрила на детето са разписани глобите за нарушителите – от 500 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. - при повторно нарушение, ако лицата не подлежат на по-тежко административно наказание по специален закон или деянието не съставлява престъпление.
Законът за радиото и телевизията на свой ред също задължава доставчиците на медийни услуги да спазват стриктно правата на децата, уредени в Закона за закрила на детето и в други нормативни актове, както и да не допускат участие на деца в предавания, които са неблагоприятни или създават опасност от увреждане на тяхното физическо, психическо, нравствено и/или социално развитие, изтъкват от Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град". В тази връзка Държавна агенция за закрила на детето съвместно със Съвета за електронни медии разписаха и приеха специални Критерии за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравствено и/или социално развитие на децата, уточняват от сдружението на майките. В чл. 34 от тези критерии например е записано, че "създаващи опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/ или социалното развитие на децата са части от програмното съдържание или от предавания, които подтикват към престъпно и/или противообществено поведение". В чл. 27 от същите тези Критерии, приети от ДАЗД съвместно със СЕМ, е фиксирано важно изискване, че "елементи от програмното съдържание на доставчиците на медийни услуги, които могат да въздействат неблагоприятно или да създадат опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата, следва да бъдат разполагани в програмни пояси, които се предполага, че не привличат детската аудитория", припомнят от родителското сдружение. И добавят, че "стряскащите и отблъскващи сцени с насилие и жестокост в "Денят на бащата", влизащи в разрез със законодателството за закрила на децата, бяха излъчени в ефира на обществената БНТ, която издържаме с нашите данъци, именно в най-гледаното време, когато пред екрана са и най-малките зрители с тяхната все още неизградена структура на личността и неукрепналата им психика".

No comments:

Post a Comment