Анадолската агенция: България е бивша османска територия

Анадолска информационна агенция нарече България бивша османска територия.
Дарик посочва, че медията за първи път открито прави това определение, а статията е част от материал, в който Турското външно министерство отправя призив към нашата страна да не ограничава правата на малцинствата.
Изказването е в контекста на предстоящите избори у нас на 26-ти март:
„Призоваваме Република България да се откаже от практиките, които са насочени към ограничаване на политическите права на малцинствата в страната
и по същина противоречат на основаващата се на правила европейска система", заяви говорителят на министерството на външните работи на Турция Хюсеин Мюфтюоглу.
В защита на думите му, Агенцията припомня, че
„като бивша османска територия в България има значителен брой турско малцинство от около 10%,
според официалните данни от преброяването, и много български граждани живеят в Турция“.
От външно министерство на Турция пък пуснаха позиция, в която заявяват, че се разграничават от направената формулировка, която била на медията и „не присъства в официалния текст с позицията на турското външно министерство“.

1 comment:

  1. В България няма турско малцинство! Има българи принудени да приема мюсюлманската вяра и през годините им е насадено турско самосъзнание!!! Проблема е в това, че в Турция има многочислено население с български гени, останали в тяхната територия поради неспеаведливият ньойски договор!

    ReplyDelete