Илиян Василев замесен в пране на руски пари! Пореден върл русофоб се оказа агент на Москва... :)

Огромни суми парични средства с неясен произход и предназначение – около 130 милиона евро, са влезли в български банкови сметки чрез т.нар. перачница „Тройка“ – руска финансова схема, предназначена за изпиране на пари с неясен произход.
Редица български физически и юридически лица може да са замесени в мащабната операция.
Това се твърди в разследване на OCCRP – международна неправителствена организация, чиято дейност е разследване на корупцията и организираната престъпност. Проучването казва още, че сред замесените в прането на пари е дори българското посолство в Москва.
В основата на схемата стои стройна система от кухи офшорни фирми, регистрирани на подставени лица, които използват фалшиви кредити, фактури и договори, за да заобиколят банковия надзор за съмнителни средства и да трансферират в европейски банки пари от Русия с неясен произход.
Според разследващите журналисти зад аферата стои руският милиардер и бивш собственик на инвестиционната банка „Тройка диалог“. Освен граждани на Руската федерация обаче, в схемата, оказва се, има замесени и българи, сред които областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, бивши депутати, фирми за строителство на ваканионни имоти, община Царево и дори българското посолство в Москва.
Вълчо Чолаков е от групата на т.нар. "психо десни" - върли русофоби и борци с "руската агресия".
Предназначението на парите, постъпващи по сметките на получателите, формално е било записвано като „за потребителски стоки“, „за текстил“ и.т.н. Реално, обаче, това е нямало нищо общо с истинското предназначение на парите – средствата са отивали за съвсем други цели като закупуването на луксозни имоти например. По този начин такива ваканционни имоти в България са закупили редица руски граждани.
Името на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков фигурира в изтеклите документи чрез два превода от от LITON SECURITIES – 54 000 евро на 6 юни 2012 плащане по предварителен договор и на 9 юли същата година 141 655 евро по договор от 18 май 2012. Самият Чолаков, който тогава е работил като адвокат, твърди, че става дума за адвокатска сметка и не разкрива предназначението на парите с мотива, позовавайки се на адвокатската тайна.
Според разследването участник в схемата е и бившия депутат от БСП Красимир Премянов. През 2010 той получил сумата от 5000 евро за „правни услуги“ от фирма, свързана с т.нар. „Тройка“.
Чрез осем превода от офшорни компании, свързани с финансовата схема, на сумарна стойност от малко над 408 хил. долара, е замесено и българското посолство в Москва. Сумите са били преведени в периода февруари 2006 – ноември 2007 г. Като основание за преводите са посочени два договора CNTR 167/SPAR-KY/01 DD 06.02.2006 FOR SPARE PARTS и PMNT CNTR 072/SPAR-KY03 DD 20.08.2006 FOR CONSUMER GOODS.
Телевизия Европа се свърза с тогавашния български посланик в Руската федерация Илиян Василев. Той обаче отказа да коментира казуса, поне на този етап. От външно министерство пък посочват, че са разпоредили проверка.
Василев също е топ русофоб, поне на думи и редовно громи Русия.
Историята сочи, че най-големите демократи у нас, и борци с Кремъл, са или агенти на ДС, или направо руски активисти...

Източник: ТВ Европа

No comments:

Post a Comment