F16 е по-важен от газопроводите, визитата на Медведев не ме интересува, важно е НАТО!

Каквито и енергийни проекти да планираме с участието на Русия те няма да бъдат реализирани, ако не съответстват на третия енергиен пакет на ЕС.
С решението за АЕЦ-Белене ние взехме решение, че ще се строи само на пазарен принцип", обясни Цветанов.
За мен по-важна бе визитата на Столтенберг, а не на Медведев, заяви зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията Цветан Цветанов в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.
Той заяви още, че ГЕРБ отстоява принципите да бъде надежден партньор на НАТО. И F16 категорично е по-важен от газопроводите.
Сигурността навсякъде струва пари, подчерта той и даде за пример прибалтийските държави. Цветанов отговори така на въпрос дали в момента е най-необходимо да се купува ново въоръжение предвид бедността.
С анексията на Крим Русия ограничи възможността за акции на други страни, подчерта зам.-шефът на ГЕРБ и се обяви за повече НАТО в Черно море.
"За мен по-важна беше визитата на Столтенберг. Знаете, че на Мюнхенската конференция се заговори за сериозни проблеми в Черно море и, че НАТО трябва да има по-сериозно присъствие. Русия с анексията на Крим ограничи възможността за инициативи в черноморския регион. Страната ни ще изпълни ангажиментите за увеличаване на разходите за отбрана", каза още Цветанов.
"Това, което ние правим е да постигнем съвместимост с НАТО, за да може да има колективна сигурност и защита на националната сигурност", коментира той.
"Каквито и енергийни проекти да планираме с участието на Русия те няма да бъдат реализирани, ако не съответстват на третия енергиен пакет на ЕС. С решението за АЕЦ-Белене ние взехме решение, че ще се строи само на пазарен принцип", обясни Цветанов.
В началото на разговора в студиото Цветанов коментира промените в Изборния кодекс и преодоляното вчера вето на президента Румен Радев.
Съдебен контрол има и няма нарушаване на конституционните права, опонира на държавния глава той.
"Основното и водещото в отразяването на ветото на президента от почти всички медии беше, че няма да има съдебен контрол над процесите в изборите. Това е една лъжа, съдебният контрол остава и е достъпен за гражданите, както и възможността да има тричленен състав, който да решава такива казуси", обясни заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.
"Няма нарушаване на изборни права, България е приела пропорционалната система и дали ще има преференция е решение на парламента. Това, което беше въведено преди нас беше 15%, ние намалихме на 7%. Няма никава сделка с ДПС, нека не тиражираме тези твърдения. Сделка ли е законът за социалните услуги? Председател на социалната комисия е Хасан Адемов, това сделка ли е при условие, че се работи за българските граждани", попита Цветанов.
"От 2017 година няма заседание на КСНС при президента, а те трябва да се провеждат на 3 месеца. На това последно заседание сме взели решение за осъвременяване на Закона за вероизповеданията. В първия му вариант беше да се ограничи изцяло външното финансиране. Знаете, че имаше възражение от БПЦ за начина, по който се получават дарения. Ние се съобразихме с това, което каза Църквата. Затова взехме решение държавата да финансира вероизповеданията, служителите им да получават заплащане от държавата. Но сега, когато вече са определени субсидиите, Мюфтийството не получава тази субсидия, защото има стари задължения. В момента има 8 милиона и 200 хиляди лева задължения за всички веоризповедания", коментира той.
Ние ще подкрепим този законопроект. Мотивите ни за приемане на закона са единствено да ограничим външното финансиране, заяви Цветанов.
"Знам, че това ще бъде опорна точка на БСП, но основно сме се ръководили от националните интереси и да няма външно финансиране на вероизповеданията", категоричен беше той.
Няма сделка между ГЕРБ и ДПС, категорично заяви той по повод атаката на лидера на БСП Корнелия Нинова. Това, което ние правим, е да можем да работим и да приемаме закони за по-добрите политики, които да води правителството, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Той даде пример със закона за социалната помощ, който започна да се гледа вчера в пленарната зала и продължава днес.
Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта, че 10 държави в Европа има затворени преференциални системи.

No comments:

Post a Comment