Върхът на геноцuдa: ГЕРБ започнаха да прибират обратно изплатените пенсии на пенсионерите... 80 годишна дължи 37 бона на Бойко!

Баба дължи 10 842 лева на НОИ, защото получавала пенсия без да представи необходимите документи за стаж.
Това става ясно от дело в Административния съд в Пловдив.
Цялата сума, за която от института претендирали, била за над 37 000 лв., но част от парите били опростени по давност, съобщава „Телеграф“.
С увеличението през годините възрастната жена взимала едва 131 лв., пенсия, показват данните от делото.
Тя обжалвала в съда заповедта на НОИ за остатъка от сумата, тъй като смятала, че не трябва да връща парите.
В последните години преди да се пенсионира работела като свободна професия и нямала нужните документи.
Преди това била комсомолски секретар на трудов договор, преводачка в различни фирми. По служебен път от НОИ изискали част от липсващите документи и от съответните дружества им ги представили.
Въпреки това за времето от 2011 г. до средата на 2015 г. оттам приели, че пенсията ѝ за осигурителен стаж и възраст е била неправилно изплащана и пенсионерката трябва да върне парите.
Според съда, пловдивчанката не е удостоверила стаж от втора категория труд – 10 г. и 9 м., както и 23 г. и 4 м. от трета категория.
Фактът, че жената не можела да докаже посочения в заявлението си до НОИ осигурителен стаж, означава, че го няма и въобще не е имала право на пенсия.
Затова жалбата ѝ е отхвърлена, а пенсионерката трябва да плати и 350 лв. за юрисконсултско възнаграждение на отсрещната страна.
Липса на архив в предприятието е една от причините, поради които хората не могат да докажат придобития трудов или осигурителен стаж, коментираха от НОИ.
Другият проблем са непредадени разплащателни ведомости и трудовоправни документи на прекратени осигурители без правоприемник в осигурителния архив на института.

No comments:

Post a Comment