Цветанов като шеф на ГЕРБ взимал и по 14 хил. лв. месечно от общината

Според разследване на e-vestnik, в доклад на КОНПИ за доходите и имотите на Цветан Цветанов се виждат незаконосъобразни доходи от две места едновремемно, които той няма право да съвместява. 
Докато е бил шеф на партия ГЕРБ при основаването й ( декември 2006 - цялата 2007 г), Цветан Цветанов е продължил да бъде осигуряват от Столичната община като заместник-кмет по сигурността, какъвто е бил от 2005 до... 2009 г., пише в сайта на ГЕРБ и справките на НОИ. ГЕРБ бе основана на 3 декември 2006 г., а председател на партия, какъвто тогава Цветанов е бил, не може да бъде и заместник-кмет, за каквото му е било плащано цяла година още.
Справките показват, че Цветан Цветанов е взимал доходи от общината, и докато е бил шеф на партията ГЕРБ - доходи от нетрудови правоотошения, каквито са член на бордове на общински предприятия, работа по проекти, хонорари, които по онова време бяха богато платени позиции.
Месечният му осигурителен доход е бил около 13 хил. лв., сочи справката на НОИ.
През 2006 г. Докато е бил вече шеф на партия - абсолютно забранено по закон съвместяване.
На стр. 9-10 от доклада на КОНПИ са дадени данните от НОИ откъде Цветанов е получавал доходи и кой му е плащал осигуровките.
От ноември 2005 до юли 2009 Цветан Цветанов е заместник-кмет по сигурността на Столичната община.
Когато оглави партия ГЕРБ при учредяването й 2006 г., Цветанов напусна поста зам.-кмет, защото не може по закон да съвместява ръководна партийна работа и да е държавен служител (общинската администрация попада в тази категория).
Ето как се подрежда хронологично:
- На 24 ноември 2005 г. Цветанов е гласуван в Столичен общински съвет да стане зам.-кмет по сигурността.
- На 3 декември 2006 г. на учредително събрание в НДК е създадена партия ГЕРБ и Цветанов е избран за председател на партията, защото Борисов остава кмет. Медиите съобщават с гръмки заглавия, че Цветанов е избран за лидер, повежда ГЕРБ към избори и напуска столична община.
В доклада на КОНПИ справката от НОИ обаче показва други данни, които по-скоро съвпадат с информацията от сайта на ГЕРБ, че Цветанов 4 години е бил зам.-кмет.
Според справката от ноември 2005 до ноември 2006 е осигуряван от Столична община като зам.-кмет.
От декември 2006 до юли 2009 г. е осигуряван от сдружение Граждани за европейско развитие (първообразът на ГЕРБ, преди да бъде регистрирана политическа партия).
От март 2007 г. до декември 2008 г. е осигуряван от ПП ГЕРБ, сочи справката.
И въпреки че след ноември 2006 г. вече би трябвало да е напуснал Столична община,
в справката се вижда, че общината му е плащала осигуровки върху заплата и след това – от януари до декември 2007 г.
Декларираният осигурителен доход е в размер на 14 791 лева. Това става по код 01 – осигурен за всички осигурителни случаи при един работодател.
За 2007 г. от януари до декември Цветанов има начислен месечен осигурителен доход в размер на 13 609 лв., сочи справката в доклада на КОНПИ.
Това ще рече, че е взимал заплата, чийто размер отговаря на този от предната година, когато е бил зам.-кмет по сигурността.
А едновременно с това е бил осигуряван и на официална работа в политическа партия ГЕРБ.
Тоест, в този период работодателите му са били два – общината и партия ГЕРБ. А не е позволено от закона.
Общината продължава да плаща осигуровки на Цветанов и за други доходи през този период, след като става партиен лидер. Справката показва също, че отделно от тези възнаграждения в Столична община, от януари до ноември 2007 г. общината му е плащала осигурителен доход и за доходи по код 14 – за работещи без трудови правоотношения.
Тоест, взимал е допълнително и някакви възнаграждения от общината по договор, който не е трудов (например член на директорски борд, възнаграждение за работа по някакъв проект и т. н.).
От май до август 2008 г. отново по нетрудов договор е получавал заплащане от Столична община, върху което са платени осигуровки.
Според Закона за държавния служител не може да бъде назначаван човек, който заема ръководна или контролна длъжност в политическа партия.
На фона на другия скандал с Цветанов – луксозен апартамент с личен асансьор на цената на панелка в краен квартал, това изглежда като дребно прегрешение, но всъщност излиза, че
още от основаването на партия ГЕРБ, лидерът й е в нарушение на закона.
Но въпреки така подробните справки за доходи на Цветанов, сметката пак не излиза как той е придобил шестте си апартамента към онзи момент, пише още изданието.

No comments:

Post a Comment