Британски депутат влезе в затвора за злоупотреби за няма и 20 хиляди паунда... Тук най-евтиния апартамент е 200 бона и нагоре...

Бившият депутат от Лейбъристката партия Дейвид Чейтър беше осъден на 18 месеца затвор за злоупотреби със средства на данъкоплатците, предаде ББС.
Става дума за сума до 20 хиляди паунда.
61-годишният Чейтър призна миналия месец вината си по три обвинения за счетоводни измами.
Той е искал възстановяване на средства за консултантски услуги, които никога не е ползвал, както и плащане на наем за две къщи, които са били всъщност негови и на майка му.
Адвокатът му Джеймс Стърман заяви, че неговият клиент е "развалина" и е платил ужасна цена за глупостта си.
Той настояваше за отменяне на ефективната присъда затвор и за заменянето ѝ с обществено полезен труд.
Максималната присъда за подобно престъпление е 7 години затвор, но признатата от Чейтър вина и липсата на предишни присъди са били взети предвид.
Говорител на Лейбъристката партия заяви, че по-рано членството на Дейвид Чейтър е било замразено, а сега той ще бъде изключен.
Съдията Сондърс заяви, че скандалът с депутатските разходи от 2009 година е разклатил общественото доверие в парламента и е разгневил хората.
Тези нарушения имат по-широки и важни последици, отколкото в други случаи на нарушено доверие. Те навредиха и ще продължат да вредят на доверието на обществото в политиците, каза съдията.
Той добави, че депутатите играят важна роля в обществото и тяхното поведение трябва да бъде "напълно честно", за да се запази доверието на хората в парламентарната система и правовата държава.
Други двама бивши депутати, един сегашен член на Камарата на общините и двама членове на Камарата на лордовете ще бъдат изправени също така пред съд по подобни обвинения.

No comments:

Post a Comment